Lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének felvásárlását a Waberer’s csoport


Sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplője, az MD International többségi részesedésének felvásárlását a Waberer’s csoport – tájékoztatta a társaság csütörtökön.

Az MDI jól illeszkedik a magyar logisztikai vállalat portfóliójába, és hatékonyan támogatja a Waberer’s stratégiai célját, hogy a régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon – hangsúlyozták. A tavaly októberben bejelentett akvizícióval a magyar logisztikai cég tulajdonába került az MDI 55 százalékos tulajdonrésze, a fennmaradó 45 százalékos részesedés megvásárlására pedig opciót szerzett.

Az 1997-ben alapított MDI a szerb FMCG disztribúciós piac meghatározó szereplője, fő tevékenysége a belföldi disztribúció, a közúti fuvarozás, főként a kereskedelmi láncokhoz történő kiszállítás kisteherautókkal és furgonokkal, valamint a raktározás.

A közlemény szerint az MDI erős pozícióját mutatja, hogy jellemzően 10-20 éves együttműködései vannak multinacionális és helyi partnerekkel, az általa birtokolt, kedvező lokációjú földterület pedig ideális további raktárfejlesztéshez. A cég csaknem 300 munkavállalót alkalmaz, logisztikai központjai vannak Belgrádban, Niąben, Újvidéken és Čačakban, összesen csaknem 10 ezer négyzetméteres raktárterülettel. Előzetes adatok alapján az MDI 2023-as árbevétele 55 millió, EBIT-je 2 millió euró, adózott eredménye 1,8 millió euró volt.

A tranzakcióról szóló szerződés értelmében a Waberer’s és az MDI kisebbségi tulajdonosai megállapodtak, hogy további fejlesztésekben és beruházásokban is együttműködnek.

A közlemény idézi Barna Zsoltot, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: a csoport tavaly bemutatott stratégiáját organikus fejlesztések, illetve beruházások és akvizíciók kombinációjával kívánják elérni. Az MDI többségi tulajdonrészének felvásárlása hatékonyan támogatja ezeket célokat, és a második jelentős akvizíció a vasúti logisztika területén meghatározó pozíciójú magyar PSP csoport után.

A Waberer’s célja, hogy 2027-re a kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon, így további regionális akvizíciók lehetőségét is vizsgálja – közölték.

A Waberer’s International Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 3910 forinton zárt szerdán. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3940, a legalacsonyabb 1810 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. április 12.

Az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).