Növekvő eredmények, tovább erősödő jövedelmezőség: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredményt ért el 2023-ban az MBH Bank


Az MBH Bank korrigált adózás előtti teljes átfogó tavalyi eredménye 345,3 milliárd forint lett, 118,8 százalékkal magasabb az előző évinél – derül ki Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett gyorsjelentésből.

Kiemelkedő pénzügyi eredményekkel zárta a 2023-as évet az MBH Bank: korrigált adózás előtti teljes átfogó eredménye 345,3 milliárd forint lett, amely 118,8%-kal magasabb a 2022-es eredményeknél. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett gyorsjelentés alapján az MBH Bank korrigált teljes átfogó jövedelemmel számított tőkearányos megtérülése 33,1%-ra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója 22,1%-ra emelkedett az időszak során. A társaság mérlegfőösszege a 2022. év végi értéket közel 500 milliárd forinttal meghaladva, mintegy 11 107 milliárd forintra nőtt. A bankcsoport már meglévő, több szegmensben piacvezető pozícióját az év során tovább erősítette sikeres akvizíciók révén, amelyek mind ügyfél-, mind betét- és hitelállomány tekintetében további növekedést hoztak.

Tovább erősödő tőkepozíció és jövedelemtermelő képesség

 Szilárd pénzügyi eredményt mutatott fel az MBH Bank Nyrt. 2023-ban, melynek során a hármas bankfúzió sikeres zárása mellett a társaság megerősítette piaci pozícióit, és az organikus növekedéssel párhuzamosan, sikeres akvizíciók révén tovább növelte ügyfél-, betét- és hitelállományát. A pénzintézet több mint 118%-kal (közel 190 milliárd forinttal) tudta növelni a korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményét, amely így 345,3 milliárd forintra emelkedett. A bank mérlegfőösszege több mint 4,6%-os éves növekedéssel 11 107,0 milliárd forintot ért el, amelyet a betétállomány, a bruttó hitelállomány és az értékpapírállomány negyedéves bővülése is támogatott.

„A tavalyi év meghatározó volt az MBH Bank számára, hiszen sikeresen lezártuk a hazai banktörténet legnagyobb fúzióját és bevezettük új, egységes márkánkat a piacra. A fúziós folyamattal együtt – és a külső kihívások ellenére is – kiemelkedő pénzügyi eredményeket értünk el, melyekért ezúton is köszönjük ügyfeleink belénk vetett, töretlen bizalmát. Ezek a kimagasló eredmények biztos hátteret jelentenek a további erősödéshez és piaci részesedéseink további növeléséhez” – mondta el dr. Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója az eredmények kapcsán.

Az MBH Bank jövedelmezősége kimagasló: korrigált teljes átfogó jövedelemmel számított tőkearányos megtérülése 33,1% volt, a tőkemegfelelési mutató pedig 22,1%-ra emelkedett, ami jelentősen meghaladja a szabályozói minimumelvárást, így stabil tőkepuffert biztosít a további növekedéshez.

„Az MBH Bank kiemelkedő jövedelmezőséget ért el 2023-ban és a fúzió alatt is növelte állományait, illetve stabilan tartotta piacrészeit. Az erős bevételtermelő képesség szigorú költséggazdálkodással párosult, így költséghatékonyságunk javult az időszakban. A csoport tőke- és likviditáshelyzete szilárd és tovább erősödött a 2022-es szintekhez képest, amely lehetővé tette a további növekedést akvizíciók mentén” – emelte ki Krizsanovich Péter, az MBH Bank Stratégiáért és pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az MBH Csoport működési költsége 280,6 milliárd forintot tett ki 2023-ban, ezzel éves összehasonlításban a működési költségek infláció alatt növekedtek. Továbbá a fenti eredmények alapján az MBH Bank az év során összesen 72,4 milliárd forint értékben fizetett bankadót és extraprofit adót.

Növekvő ügyfél betét- és hitelállományok

Az MBH Bank hitelezési tevékenysége a 2023-as egészét tekintve stabil maradt, mérsékelt emelkedés mellett. A bruttó hitelállomány 5 171 milliárd forintra nőtt, ezen belül a lakossági hitelállomány 1 741 milliárd forintot tett ki az év végén, ami 1,3%-os bővülés a harmadik negyedévhez képest. A vállalati hitelállomány éves szinten 5,6%-os növekedéssel
2 841 milliárd forintot tett ki, míg a lízing állomány 7,1%-os éves növekedéssel 560 milliárd forintra nőtt.

Az ügyfélbetét-állomány összességében csaknem 6%-kal nőtt az év során, így év végén 6 957 milliárd forintot ért el. A növekedés elsősorban a vállalati ügyfelek betéteinek köszönhető, melyek állománya a bázisidőszakhoz képest 14,2%-kal, összesen 3 990 milliárd forintra bővült. A lakossági betétállomány a harmadik negyedévet 7,5%-kal haladta meg, így 2 648 milliárd forintra emelkedett az év végén.

A tavalyi évben emellett a portfólió minősége is tovább javult, a nemteljesítő hitelek aránya 3,4%-ra csökkent az időszak végére a 2022. év végi 4,5%-os szintről.

Aktív akvizíciós tevékenység, szintlépés az operációban

2023-ban az organikus növekedésen túlmutatóan az MBH Bank nagy hangsúlyt fektetett az akvizíciós növekedésre is, melynek eredményeként a társasághoz került a Duna Takarék Bank, valamint megkezdődött a Fundamenta Lakáskassza többségi tulajdonrészének megvásárlása is. Az akvizíció révén közel 500 ezer új ügyféllel, 573 milliárd forint hitel- és 664 milliárd forint betétállománnyal gyarapodik a pénzintézet. Kiemelendő továbbá, hogy a társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre. Az MBH Bank megkülönböztetett figyelmet fordít arra, hogy a korábbi tagbankok által összegyűlt tudást minél hatékonyabban hasznosítsa, ennek szellemében indította el a tavalyi évben az MBH Befektetési Bankot, mely a csoport tagjaként, mégis külön entitásba szervezve szolgálja ki az ügyfelek befektetési igényeit.

Forrás: MBH sajtóközlemény


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. április 12.

Az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).