M&A koronavírus idején Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az M&A ügyleteknél rendkívül fontos a személyes jelenlét és a bizalom kiépítése. Vajon hogyan vészeli át az iparág a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat?

A kapcsolatok kiépítése és a személyes találkozók lebonyolítása hagyományosan alapvető jelentőségű volt a vállalatfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal (M&A) foglalkozó felek számára. Az M&a-val foglalkozók általában a különféle városok között utazgattak és mindenhol egy-egy személyes találkozóra volt idejük, valamint konferenciákon vettek részt, üzleti étkezéseket tartottak és üzletkötéssel foglalkoztak. Most, amikor a karantén szabályok és a társadalmi távolságtartás miatt nem lehet személyes találkozókat tartani ellen, hogyan lehet megteremteni az üzletkötéshez szükséges bizalmat?

A koronavírus előtt is számos iparágban, munkakörben és a beosztásban dolgoztak otthonról az emberek, amelyet a technológia fejlődés tett lehetővé, amellyel elérhetővé vált a távmunka. Aztán 2013-ban, az otthoni munkavégzés alapvető fordulatot vett villámcsapássá vált, mert a Yahoo! vezérigazgatója Melissa Mayer úgy határozott, hogy a távmunkában dolgozóknak is be kell járniuk az irodába és egymás mellett ülve kell dolgozniuk, mert úgy a leghatékonyabb a kommunikáció és együttműködés. Az összes alkalmazottnak szóló feljegyzésében úgy fogalmazott: “A legjobb döntések a folyosón és a kávézóban folytatott megbeszélések közben, az új emberekkel való találkozás során és az improvizált meetingeken születnek.”

Amikor a koronavírus 2020-ban lecsapott az Egyesült Államokra is, a Szilícium-völgy és a seattle-i óriások – a Facebook, a Microsoft, az Apple, a Twitter – elsőként rendelték el az otthoni munkavégzést az alkalmazottjaik számára. Mivel az USA-ban továbbra is tombol a járvány, ezek cégek lehetnek az utolsók, akik visszaengedik dolgozóikat az irodába. Bizonyos dolgozók pedig soha nem térhetnek vissza.

A technológiai vállalatok többsége az otthoni munkavégzésre váltást alkalmazza, mert egyértelmű előnye van a társadalmi távolságtartás szempontjából. Sokan arra számítanak, hogy a jelenlegi felállás a járvány után is megmaradhat. Valójában Marc Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója, 2020 májusában bejelentette, hogy várakozásai szerint vállalata munkavállalóinak fele 2030-ra „távolról fog dolgozni” lesz, és fizetésüket a lakóhelyük szerint fogják meghatározni.

A távolról dolgozók otthoni környezetének minden kényelme ellenére a munkáltatók mégis úgy vélik, hogy csökken a termelékenység. De épp ellenkezőleg. Az alkalmazottak termelékenyebbek, ha otthonról dolgozhatnak. Azok a cégek, amelyek elkötelezik magukat az otthoni munkavégzés mellett, jelentős költségmegtakarítást érhetnek el a működési költségeikben, miközben a dolgozók egyidejűleg elkötelezettebbek és eredményesebbek lesznek.

cégfelvásárlásA világjárvány hosszú távú hatásai az irodahelyiségek piacán egyelőre ellentmondásosak, néhányan azt jósolják, hogy a vállalatok kevesebb bérleti díjat fizetnek majd, mások a „társadalmi távolságtartási” szabályokra hivatkoznak amikor olyan előrejelzést adnak, hogy a cégek nagyobb területeket bérelnek majd, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy az irodában dolgozzanak biztonságos távolságot tartva egymástól.

Az M&A szektorban a munkavégzéséhez elengedhetetlenül fontos volt a más üzletemberekkel való találkozás és a kapcsolatok kiépítése. Az új helyzetben, amikor a munkavállalók kénytelenek otthonról dolgozni vajon a vállalati fejlesztéssel foglalkozók és az üzleti osztályok vezetői, hogyan végzik el munkájukat személyes jelenlét hiányában?

2020. július 13-án jelentette be, Vincent Roche, az ADI elnök-vezérigazgatója a CNBC Squawk ont he Street című műsorában, hogy az ADI felvásárolja a Maxim 21 milliárd dolláros részvénycsomagját. Roche úgy jellemezte a két társaságot, mint egymás „unokatestvérei”, és azt mondta, hogy régóta csodálta Maximot. Azt mondta, ő és Tunç Doluca, a Maxim elnöke és vezérigazgatója évek óta ismerik egymást, és hogy „nagyon tiszteli” őt. Elmondta, hogy minden egyesüléssel kapcsolatos megbeszélés virtuálisan zajlott. A Squawk ont he Street műsorvezetője, David Faber és Roche egyetértettek abban, hogy ez lehet az első olyan összefonódás, ahol a teljes folyamat virtuálisan ment végbe.

Az új valóság, amint azt az ADI Maxim összefonódás mutatja, további vállalati partnerség kialakulásához vezethet, valamint új technológiákat és innovációkat kell létrehozni és alkalmazni az M&A szektorban. Nyilvánvaló, hogy az M&A-ügyletek folytatódtak a világjárvány idején és után is folytatódni fognak. Karakterük megváltozhat, mert a felvásárlók olyan vállalkozásokat keresnek, amelyek a rendkívüli körülmények között is jól működnek, különös tekintettel az online kereskedelemre és a távmunkára.

A Palo Alto Networks például megduplázta a szoftveres cégekbe történő befektetését, amikor a közelmúltban 420 millió dollárt fektetett a CloudGenix nevű cégbe, amelynek a felhőalapú technológiája egyszerűsíti a felhőtárhelyek és kiskereskedelmi üzletek beépítését a vállalat biztonságos hozzáférési szolgáltatásához (SASE).

„Amint a járvány lelassul, állandó változást tapasztalhatunk abban, hogy a cégek hogyan gondolkodnak a távoli munkavégzésről. Ahogy az alkalmazások a vállalati adatközpontról felhőre költöznek, a felhasználóknak biztonságos hozzáférésre van szükségük bárhonnan, akár az irodában, akár máshol tartózkodnak ”- mondta Nikesh Arora, a Palo Alto Network elnöke és vezérigazgatója.

A koronavírus világjárvány alatt az M&A ügyletek távolról történő lebonyolítása számos kihívást hordoz magában:

 • Az eredeti dokumentumok megszerzése vagy áttekintése nehéz;
 • A vállalati környezet bejárása és a vállalat telephelyeinek meglátogatása lehetetlen;
 • Az emberek szemtől szembeni találkozása korlátozott; és
 • Problémát jelent a gátlástalan harmadik felek elleni védelem, akik a világjárványt spórolásra használják, vagy ami még rosszabb, ha csalást követnek el.

Ezek olyan kihívások, amelyek még egy ideig velünk maradnak. Az üzletek azonban továbbra is folytatódnak. Mit tehetünk a siker érdekében?

Az M&A program hatékony működtetéséhez ebben a környezetben rendkívül fontos a körülményekre adott megfelelő válasz. A vállalatoknak:

 • Figyelemmel kell kísérniük az iparágukra és a lehetséges ügyletre vonatkozó szabályozási bejelentéseket;
 • Figyelemmel kell kísérni a megfelelési irányelveket, és ahol hiányzik, el kell fogadni protokollokat a az érzékeny dokumentumok megfelelő digitális végrehajtására és tárolására, a személyes találkozók helyett biztonságos virtuális találkozókat kell tartani, amikor csak lehetséges, be kell tartani a társadalmi távolságtartási szabályokat, amikor a személyes találkozók elengedhetetlenek tűnnek, és meg kell akadályozni a csalást, valamint garantálni kell az ügyletek biztonságát;
 • Ezenkívül fontos a proaktív kommunikáció a szabályozókkal annak biztosítása érdekében, hogy világosan megértsék, hogyan kell a járvány alatt betartani az egyes rendeleteket

Mint mindannyian tudjuk, a legjobban előkészített terveknek is szembe kell nézniük a valósággal, és nem minden lehetséges forgatókönyvre tudunk felkészülni. Az esélyekhez növelése érdekében érdemes az alábbi öt lépést betartani a távoli ügyletek megkötésekor:

 • Legyen tisztában a változó körülményekkel, és készüljön fel a változásokhoz való alkalmazkodásra.
 • Ha valami nem ellenőrizhető, hallgassa meg, és tegyen fel további kérdéseket; dolgozzon ki különböző szabályzatokat, ha eddig még nem tette.
 • Értékelje, hogy a változás ideiglenes vagy tartós-e, és ha ideiglenes, akkor mikor lehet azt értékelni.
 • Használja ki a meglévő kommunikációs eszközöket, és vezessen be újakat az optimális távoli munkavégzés érdekében.
 • Támogassa a szervezeteket ahelyett, hogy büntetné vagy elvonást eszközölne, így támogatva őket abban, hogy alkalmazkodjanak és tudjanak dolgozni.

Függetlenül attól, hogy távolról vagy az irodában dolgozik -, fontos megjegyezni a tíz aranyszabályt, amelyek időtől és körülményektől függetlenül alkalmazhatók:

 • A lehető leghamarabb foglalkozzon a valódi átvilágítási kérdésekkel.
 • Konferenciahívásokat kezdeményezhet az idősebb vezetőkkel a felvásárlásokról és bármilyen kérdés megbeszélése érdekében.
 • Készítsen tervet az ismert problémák kezelésére.
 • Használja az ellenőrző listákat és a projektkezelő eszközöket.
 • Készüljön fel bármire; ismerje az üzletkötőket, és legyen őszinte.
 • Ösztönözze az érdekelt felek befektetéseit, és tegye őket elszámoltathatóvá.
 • Ne legyen rögeszmés, de a fontos kérdéseket helyezze előtérbe.
 • Vegye fel a kapcsolatot képzett tanácsadókkal és kérje a segítségüket.
 • Szükség esetén hívjon be további szakértőket.
 • Készüljön fel és óvatosan navigáljon a politikai térfélen.

Még a koronavírus és a társadalmi távolságtartás idején is lehet üzletet kötni. A legjobb ajánlatok egy részét a járvány idején tették. Egészséges adag optimizmussal, pozitivitással és kreativitással az üzletekre rá lehet találni, értékesíteni, strukturálni és finanszírozást találni sem lehetetlen. Legyen leleményes és kitartó az értékelés megőrzése, a lendület fenntartása és az időben történő cselekvés érdekében.

(law.com/legaltechnews)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).