Máshogy bankolunk szeptember 14-től


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptember 14-én megváltozik az internetes vásárlás az uniós szabályozás hatására, amelynek köszönhetően biztonságosabb lesz az online vásárlás, és elindul az úgynevezett nyílt bankolás – mondta az Erste Bank Hungary Zrt. digitális csatornák igazgatóságának vezetője kedden Budapesten, egy sajtóbeszélgetésen.

Bek-Balla László közölte: szeptember 14-étől az internetes banki belépéshez nem lesz elég a felhasználónév és a jelszó, és az internetes vásárlásnál is több kell majd a kártya adatainál.

A jövőben a bankoknak még egy módon meg kell győződniük arról, hogy valóban ügyfelük akar-e vásárolni, vagy a netbankba belépni. Ezt gyakorlatilag csak mobiltelefonnal lehet majd megvalósítani – tette hozzá.

A mobilos azonosítás módja (sms, beolvasható színes vizuális kód, QR-kód vagy éppen a banki applikáción át érkező push notification üzenet, vagyis a képernyőn felugró üzenetek) pénzintézetenként különböző lehet. Ha netbankos műveletekről vagy akár kártyás fizetésről van szó, az ügyfelek számára a legegyszerűbb megoldás a push üzenet, amelyet az Erste mindig a mobilbank-applikációba küld majd.

Az erős azonosításhoz nélkülözhetetlen lesz a mobiltelefon, ezért minden ügyfélnek ellenőriznie kell, hogy jó mobilszámot adott-e meg bankjának – mondta Bek-Balla László.

Az igazgató közölte: eddig az ötezer forint alatti érintéses fizetéseknél nem kellett megadni a PIN-kódot – szeptember 14. után azonban előfordulhat, hogy ezt is kérik majd.

Az előírás az, hogy ha több érintéses fizetés együttes összege eléri a 150 eurót (mintegy 48 ezer forint), a banknak  PIN-kódot kell kérnie.

Elmondta azt is, szeptember közepétől jön a nyílt bankolás is, ami azt jelenti, hogy a bankoknak biztosítaniuk kell, hogy ügyfeleik engedélyt adhassanak külső, nem banki szolgáltatóknak a számlához való hozzáférésre.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szolgáltatók az ügyfelek pénzügyeinek egyszerűbb intézéséhez kidolgozott webes vagy mobilos alkalmazások során elkérhetik a számlaszámot, majd engedélyt kérnek arra, hogy megismerjék a számlaegyenleget, akár a teljes számlatörténetet, sőt arra is, hogy megbízásokat fogadjanak és kezeljenek.

Az ügyfél dönt azonban arról, hogy kivel osztja meg adatait, őt megkeresni pedig csak azok a szolgáltatók lesznek jogosultak, akik rendelkeznek a Magyar Nemzeti Bank engedélyével – mondta Bek-Balla László.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. augusztus 21.

Ilyen lesz az online vásárlások új menete

A bankok felkészülnek a szigorúbb azonosítási szabályokra, de az ügyfeleknek is van teendőjük, ha szeptember 14-ike után is szeretnének online vásárolni, ekkor lép ugyanis életbe a szigorúbb ügyfélazonosítási uniós előírás. A kártyabirtokosoknak aktiválniuk kell az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet.
2019. augusztus 12.

Kötelező lesz a biztonsági kód használata az online vásárlásoknál

Az internetes vásárlásokkal elkövetett csalások megakadályozásáért szeptember 14-től kötelező lesz a biztonsági kód használata az online vásárlásoknál az Európai Unión belül – mondta Magyarország kiberkoordinátora hétfőn az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.