Másképp ítélik oda a jövőben az Év Terméke Díjat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Product Of The Year Hungary Kft. kötelezettségvállalását az Év Terméke Díj rendszer módosítására, a versenyhivatali eljárásban a hatóság nem állapított meg jogsértést, bírságot nem szabott ki – közölte a versenyhivatal.

Versenyfelügyeleti eljárásban a hatóság azt vizsgálta, hogy az „Év Terméke Díj – A fogyasztók döntése alapján” díjhoz a fogyasztók milyen tartalmat köthettek, és hogyan működött a díjazási rendszer.

A hatóság álláspontja szerint a díjazás és logója azt a képzetet kelthette a vásárlóban, hogy a jelöléssel ellátott terméket széles körben végzett, valós tapasztalatokon alapuló piackutatás eredményeként választották az adott termékcsoport piacán megtalálható valamennyi termék közül a legjobbnak. A díjazás rendszere ugyanakkor kizárólag a termékinnovációra fókuszált, nem vett figyelembe a fogyasztók számára lényeges és alapvető szempontokat, mint az ár/érték arány, a minőség, a megbízhatóság, ez pedig valószínűsíthetően rontotta a fogyasztók döntési lehetőségét a jutalmazott termékekkel kapcsolatosan.

A tájékoztatás szerint a cég kötelezettségvállalási nyilatkozatában vállalta, hogy a GVH kifogásai alapján a díj címét az „Év Terméke Díj – innovatív termékek lakossági kutatása alapján” elnevezésre módosítja, továbbá kiegészítő és helyreigazító információkat tesz közzé honlapján, amelyek világosabbá teszik a logó üzenetét.

A cég emellett új belső eljárásrend bevezetését is vállalta, amelynek keretében szigorítja a díjazás rendszerét, ezentúl több terméket vet össze, nagyobb súllyal veszi figyelembe a tapasztalaton alapuló fogyasztói véleményeket.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. június 12.

GVH-bírság az online pénztárgépeket vizsgáló cégeknek

Kartellezés miatt együttesen 70 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Irodatechnikai és Pénztárgép Szervizek Országos Ipartestületét (IPSZOI), valamint több forgalmazó és szervizelő céget.
2019. december 14.

A GVH 1,176 milliárd forintra büntette a Vodafone-t

Ismétlődő jogsértés miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,176 milliárd forintra büntette a Vodafone-t – közölte a versenyhivatal szombaton. A Vodafone közölte: nem ért egyet a döntéssel és bírósághoz fordul.