Megállapodás született a brit-északír kereskedelem vámellenőrzésének minimalizálásáról


Megállapodás született szerdán a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti árukereskedelem vámellenőrzésének minimalizálásáról. Ez volt a feltétele annak, hogy a Demokratikus Unionista Párt (DUP), a legnagyobb északír britpárti protestáns politikai erő beleegyezzen a csaknem két éve nem működő észak-írországi önkormányzatiság helyreállításába.

A britellenes katolikus és a koronahű protestáns pártok alkotta felekezetközi belfasti önkormányzat 2022 februárja óta nem működik. Ennek elsődleges oka az, hogy a radikálisan EU-szkeptikus DUP nem fogadta el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi záradékát. E záradék célja az, hogy az Ír Köztársaságba – vagyis az Európai Unió egységes belső piacára – ne kerülhessen át ellenőrizetlen termék, főleg élelmiszer és gyógyszer Észak-Írország területéről.

E cél érdekében a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló kereskedelmet kell eseti ellenőrzésnek alávetni, de a DUP álláspontja szerint ez a megoldás kikezdi Észak-Írország alkotmányos helyzetét az Egyesült Királyságon belül, mivel vámhatárt emel Nagy-Britannia és Észak-Írország közé.

Észak-Írország nem része az Anglia, Skócia és Wales alkotta Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

A brit kormány szerdán közzétett 80 oldalas megoldási tervezete – amelyet jóváhagyott a Brexit-szabályok betartását ellenőrző brit-EU vegyesbizottság is – intézkedik az Egyesült Királyság belső piaci garanciarendszerének létrehozásáról.

A garanciarendszer a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom több mint 80 százalékát gyakorlatilag automatikusan abba a termékkategóriába sorolja, amelynek esetében nem áll fenn az a kockázat, hogy az e kategóriába tartozó áruk átkerülnek az EU egységes belső piacára.

Az áruforgalomnak ez a része így hivatalosan az Egyesült Királyság belső piaci rendszerén belül marad, és a továbbiakban nem kell ellenőrzésnek alávetni. A szerdán ismertetett megállapodás az észak-írországi termékek számára akadálytalan hozzáférést biztosít az Egyesült Királyság összes többi piacához.

A Brexit óta Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határa az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára. Ezen az egykor katonai szigorral őrzött határon az észak-írországi felekezeti konfliktus rendezését elindító 1998-as nagypénteki megállapodás egyik legfőbb vívmányaként jó ideje semmiféle ellenőrzés nincs, és e határ nyitottságának megőrzése végett van szükség a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem külön szabályozására.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élénkül az ingatlanpiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt – közölte saját adatai alapján az ingatlan.com.

2024. március 1.

Derűlátóbbak a cégvezetők

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 52,2 pontra javult a januári 50,1 pontos értékről; februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be – közölte pénteken a Magyar logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

2024. március 1.

Az uniós energiapiac manipulációval szembeni védelmét erősítené az EP

Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.