Megegyezés született az EU és hazánk között – alacsonyabb a befagyasztott támogatási keret


Az EU soros elnökségét ellátó cseh kormány hétfőn későn este bejelentette, hogy Magyarország és az EU között megoldást találtak és jóváhagyták a magyar pénzekre vonatkozó megállapodásokat. Az értesüléseket a keddi napon a kormánytagok sorban hivatalos közleményben erősik meg.

Az EU-ban hétfő este elvi egyezségre jutottak valamennyi fontos kérdésben: jóváhagyták nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot és a 15 százalékos globális minimumadót, de az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet és a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is. A döntéseket írásos megállapodásban fogják véglegesíteni a tagállamok.

Azt viszont egymástól független forrásokból úgy tudjuk, hogy csökkentik a korrupciós kockázatok miatt befagyasztani szánt magyar forrásokat. Az eredeti javaslatban három kohéziós alap 65%-a szerepelt, ami 55%-ra csökkent. A cseh elnökségtől kiszivárgott információlat a kormányzat tagjai folyamatosan kommentelik és hitelesítik. Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben kedden pl így fogalmazott: „A tagállamok meghallgatták Magyarország érveit, és kedd hajnalban elfogadták a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet”. Minden jel arra utal, hogy Brüsszelben az állandó képviselők egyezségre jutottak a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban, így minden célunk megvalósult, amit nyáron magunk elé tűztünk: vagyis a forrásvesztés elkerülése érdekében az év végéig meg kell egyeznünk, a Tanácsnak pedig ezt jóvá kell hagyniuk. Ez megtörténik, emellett az unió hétéves költségvetését érintő partnerségi megállapodás is aláírható – jelentette be Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Gulyás Gergellyel közös sajtótájékoztatóján.

A dokumentumok elfogadására és írásos dokumentumok még készülnek, így a pontos részletek akkor látnak napvilágot.

Forrás: Reuters, MTI, hvg.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. március 20.

EY: Így alakul át a hulladékgazdálkodás Magyarországon

Hamarosan indul az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. Az új szabályozással hazánk nagy lépést tesz a körforgásos gazdaságra történő átállás felé. Az érintett cégekre most sok feladat hárul, és alig több mint három hónapjuk maradt felkészülni. A változás nem csak a gyártókat érinti, amennyiben pedig egy vállalat nem tud megfelelni a követelményeknek, akár a tevékenységének felfüggesztésére is számíthat – hívja fel a figyelmet az EY.  

2023. március 17.

OC: Magyarország a második az EU ingatlanpiacán árnövekedésben

2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon. Budapesten egy téglalakás átlagos négyzetméterára már eléri az egymillió forintot, mellyel a második helyet foglaljuk el az Európai Unióban az ingatlanárak növekedését tekintve. A kontinens országai közül egyedül Észtország előzi meg hazánkat, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.