Messze elmarad az ingatlan-adásvételek száma 2022-höz képest, de emelkedésnek indult a piac márciusban


Országosan 7787 lakóingatlan-adásvétel történt márciusban, amely az előző évhez képest továbbra is jelentős, 46 százalékos visszaesés, de februárhoz képest már 25 százalékkal több tranzakciót jelent a Duna House ingatlanközvetítő vállalat saját adatain alapuló tranzakciószám-becslése szerint.

A társaság közleményében kiemelte, hogy az első negyedévben tízéves mélypontra esett az adásvételek száma. Január és március között 19 983 tranzakció történt az előző évi 39 156 után. A Duna House a második negyedévben fokozatosan emelkedő aktivitással és növekvő tranzakciószámokkal számol a hazai piacon.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass becslése szerint márciusban 39,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt folyósítottak, amely az előző hónaphoz képest 19 százalékos növekedés, de 67 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi bázisidőszakhoz képest.

A Magyar Nemzeti Bank tényadatai és a Duna House márciusi becslése alapján az első negyedévben a kihelyezett jelzáloghitelek összege az előző évhez képest 67 százalékkal, 113,4 milliárd forintra esett vissza. Az ingatlanpiaci tranzakciószám emelkedésével párhuzamosan a Duna House szakértői a hitelpiacon is növekedést várnak a következő hónapokban.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

Emlékérmét bocsátott ki az MNB Neumann János tiszteletére

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki kedden, tisztelegve a világhírű magyar matematikus előtt – tájékoztatott az MNB kedden

2023. június 6.

Értékké válik a személyes adat a vásárlók számára

Az online megoldások térnyerése tudatosabbá tette a vásárlókat, akik ma már legszívesebben csak akkor adnák meg a személyes adataikat, ha valódi kedvezményeket kapnak cserébe – derül ki az EY 21.000 fogyasztó körében végzett nemzetközi felméréséből.