Minden út az APEH-hez vezet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Év eleje óta a magyar adóhivatalt kereshetik fel a hazai székhelyű adózók akkor is, ha az Európai Közösség más tagállamában rájuk hárított áfát szeretnék visszaigényelni. Korábban erre az adott tagállam adóhatóságánál volt lehetőségük.

Az unióban azonban 2010. január 1-jétől jelentősen átalakultak a külföldi áfa-visszatéríttetés szabályai. Ennek jegyében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH) benyújtott kérelmeket az APEH 15 napon belül köteles továbbítani a külföldi adóhatóságok részére, legalábbis amennyiben a kérelmezők megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

Fontos, hogy 2010. január 1-jétől már a 2009. év vonatkozásában is csak az APEH közreműködésével kérelmezhető a külföldi áfa visszatéríttetése. A kérelmeket a visszatérítéssel érintett időszakot követő év szeptember 30-ig kell beküldeni az APEH-hez, ellenkező esetben a külföldi adóhatóság a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja – hívja fel a figyelmet Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adópartnere. Az ügyintézési határidő fő szabály szerint négy hónap, de ha a külföldi adóhatóságnak kiegészítő adatok, okiratok bekérésére – többek között a külföldi áfával érintett eredeti számlákra – van szüksége, az ügyintézési határidő meghosszabbodik, de a döntést nyolc hónapon belül így is meg kell hozni.

Külföldi áfa-visszatéríttetési kérelem benyújtására a naptári év egésze vagy annak egy része tekintetében is van lehetőség, feltéve, hogy a naptári év egészében vagy annak utolsó napjáig terjedő időszakában az áfa mértéke eléri az 50 eurónak megfelelő pénzöszszeget. A három hónap vagy annál hosszabb, a naptári év utolsó napját megelőzően lezáruló időszak esetében a feltételül szabott minimális pénzösszeg 400 euró. A csoportos áfaalanyiságban részt vevő tagok nem a csoport nevében eljáró személyen vagy cégen keresztül, hanem külön-külön jogosultak külföldi áfa-visszatéríttetési kérelmet benyújtani.

A kérelmeket csak elektronikus úton, az APEH honlapján elérhető magyar és angol nyelvű űrlapon lehet előterjeszteni, az érintett tagállam által megkövetelt nyelven. Az érintett termékeket és szolgáltatásokat az adott tagállamban használatos kódrendszer szerint osztályozni kell. Emellett, ha az adott tagállam megköveteli, mellékelni kell azon érintett számlák és importokmányok másolatát is, amelyeken adóalapként üzemanyag-értékesítés esetében legalább 250, egyéb ügylet esetében legalább ezer eurónak megfelelő pénzösszeget tüntetett fel az adózó.

Ha utólagosan változás áll be a külföldi áfa visszatérítendő összegében, a kérelmező a kérdéses összeg csökkenése esetében köteles, növekedésekor pedig jogosult a különbözetet úgynevezett kiigazítás során rendezni. A külföldi áfa-visszatéríttetési kérelmeket az adóbevallásokhoz hasonlóan meghatalmazott képviselőn – például adótanácsadón – keresztül is be lehet nyújtani az APEH-hez.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.

2023. február 3.

Jelentősen megkönnyíti a könyvelők dolgát a NAV az online pénztárgépek adatainak letölthetőségével

A webes szolgáltatással az adózó könyvelőprogramja vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a pénztárgépeiről érkezett naplóállományokhoz, ha a programban a szoftver fejlesztője kialakítja a megfelelő funkciót. A pénztárgép adatainak gépi letöltésével automatizálható az adatbevitel, lehetővé válik a pénztárgépes bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elemzése, értékesítési statisztikák […]