MKIK GVI: a cégek 15 százaléka küzd fizetési problémákkal Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén az első fél évben várhatóan a cégek 15 százalékának válik nehezebbé pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni, míg az előző fél évben 16 százalék volt ez az arány – közölte az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI).

Az MKIK GVI 2021 januárjában 349, legalább 20 főt foglalkoztató hazai vállalkozást kérdezett meg pénzügyi helyzetéről.
A közleményben kiemelték, hogy pénzügyi kötelezettségeinek teljesítésekor a cégek mintegy fele nem tapasztalt nehézséget, illetve nem számít semmilyen nehézségre.

Az ágazatok közül legkevésbé a kereskedelmi cégek szembesülnek fizetési problémával, ugyanakkor a szolgáltató cégeknél a legmagasabb azok aránya, amelyek nehezebben tudják teljesíteni pénzügyi kötelezettségeiket – írják a közleményben.
Az elemzés szerint a legnagyobb pénzügyi problémát a legtöbb vállalkozásnak a 2021 januárt megelőző hónapokban a megrendelt termékek, szolgáltatások, illetve az alapanyagok kifizetése jelentette.


A vizsgált vállalati csoportokban a cégvezetők optimistábban ítélik meg a tartalékok szintjét 2021. első fél évére, mint amilyen 2020. második fél évében volt. A következő 6 hónapban nagyobb arányban számítanak a pénzügyi tartalékok stagnálására. A rendelkezésre álló pénzügyi tartalékok szempontjából a szolgáltató cégek vannak a legkedvezőtlenebb helyzetben. A múlt fél évre vonatkozóan a szolgáltató cégek 59 százaléka számolt be a tartalékok csökkenéséről, vagy arról, hogy egyáltalán nincs tartalékuk – közölte az MKIK GVI.

Az elemzés rámutatott arra is, hogy 2021 első fél évében a vállalatvezetők 37 százaléka számít saját cége nyereségességének növekedésére 2020 hasonló időszakához képest, és 16 százalék látja úgy, hogy a nyereségessége csökkenni fog

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2020. március 30.

A NAV méltányolja a járványhelyzet miatti mulasztásokat

Felmerül a kérdés, hogy a kormány által kihirdetett egészségügyi vészhelyzet idején az adókötelezettségüket önhibájukon kívül elmulasztó, teljesíteni nem tudó adózók milyen eljárásra számíthatnak, milyen szankciókat alkalmazhat velük szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2021. február 17.

A hiedelem és a valós elszámolás kapcsolata

A szerződő felek között sok esetben az elszámolás alapja a teljesítésigazolás. Azt, hogy ennek tartalmát a rögzítik-e vagy sem, a Feleken múlik. Amennyiben a teljesítésigazolásban rögzítettekkel szemben a munka elvégzésére nem, vagy nem a rögzített mennyiségben került sor, annak kell igazolnia, aki meg kívánja dönteni a teljesítésigazolásban foglalt jognyilatkozatok tartalmát. Jogeset.