Továbbra is él az 5 százalékos áfa az elviteles, házhozszállításos ételre, italra Koronavírus

„Elvitelre lesz vagy itt fogyasztod?” Sajnos a kérdés nem merül fel mostanában, a vendéglátóipari egységekre vonatkozó korlátozó rendelkezések miatt. A veszélyhelyzet frissen bejelentett újabb hosszabbítása ugyanakkor azt is jelenti, hogy a korábbi rendelet által a vendéglátó üzletek legfontosabb szolgáltatásaira biztosított átmeneti kedvezményes áfamérték hatálya is meghosszabbodik. Eszerint az elvitelre, illetve házhozszállításra vásárolt ételeket és italokat is kedvezményes, 5 százalékos áfa terheli május végéig.

A koronavírus-járványnak köszönhetően megfigyelhető, hogy megszaporodtak a kerékpáros, robogós ételfutárok a városokban. Az éttermek, bárok, kávézók ha tehették, kénytelenek voltak a házhozszállításra és az elvitelre történő értékesítésre „átállni”, hiszen a helyszíni fogyasztás a november elején bevezetett intézkedések óta nem megengedett.

Elvitelre szánt ételek és italok áfakedvezményének feltételei

Az általános szabályok szerint az éttermeknek, vendéglátósoknak az étel, helyben készített alkoholmentes ital elvitelre értékesítésekor, illetve házhozszállításakor a belföldi termékértékesítésekre alkalmazandó 27 százalékos áfamértéket kéne felszámítani. Az Áfa tv. értelmében ugyanis ezek az ügyletek nem tartoznak a kedvezményes, 5 százalékos adómértékű étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatások körébe. Nem kapcsolódnak hozzájuk alapesetben az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások, pl.: asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök biztosítása, azok tisztántartása, asztalok leszedése stb.

Az újonnan bevezetett szabályoknak köszönhetően azonban ideiglenesen alkalmazható az 5 százalékos áfa az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített ételre, italra az alábbi kritériumok teljesülése esetén:

  1. az étkezőhelyi vendéglátás feltételei a november elején bevezetett veszélyhelyzeti intézkedéseket megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának az adott vendéglátóegységben,
  2. helyben fogyasztás esetén az ügylet az éttermi és mozgó vendéglátás (TESZOR’15 56.10) alá tartozna,
  3. azonnal fogyasztható étel és helyben készített, alkoholmentes ital elvitelre vagy házhoz szállítással való értékesítése valósul meg.

A kiszállítási díjra azonban nem vonatkozik a kedvezményes áfakulcs

Fontos megjegyezni, hogy a kedvező adómérték nem vonatkozik a kiszállítással kapcsolatos díjra, így arra továbbra is az általános szabályok szerinti 27 százalékos áfát kell felszámítani!

Az ideiglenes szabályok kétségkívül üdvözlendők, hiszen azonnali segítséget nyújtanak a vírus következtében nehéz helyzetbe kerülő vendéglátóipar képviselői számára. Ugyanakkor a szabályozás felvethet néhány kérdést. Tekintettel arra, hogy a kiszállítási díjra nem vonatkozik a kedvezményes kulcs, felvetődik a kérdés, hogy jobban járnak-e azon éttermek, akik nem számítanak fel külön házhoz-szállítási díjat, hanem pl. az ezzel kapcsolatos költségeket beépítik az ételeik díjaiba.

Az ideiglenes szabályok következtében több vendéglátó, étterem saját maga szállít ki, vagy igénybe veszi valamelyik közvetítő cég segítségét, a csökkentett áfakulcs alkalmazásával megoldható lehet a váltás, és nem kell az étterem teljes bezárása mellett dönteni.

A bejegyzés szerzője Sztankó Dániel, az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Keresztes hadjáratok és pénzügyek – A hadjáratok (2. rész)
2021. május 14.

Az első keresztes hadjárat elérte célját, a keresztesek meghódították Jeruzsálemet. A következő évszázadokban még számos keresztes hadjáratot hirdettek a pápák, de indultak ilyenek pápai meghirdetés nélkül is. A háborúk egyre több kudarcot eredményeztek, a muszlimok hite és fegyvere is erősebbnek bizonyult a keresztényeknél.

Civil szervezetek és az áfa
2021. május 13.

Abban a jogkérdésben kellett a Kúriának állást foglalnia, hogy a felperes adózó a közhasznú nonprofit jogállására figyelemmel a civil törvény előírásai alapján mentesül-e az áfafizetési kötelezettsége alól.

Adótörvények 2022: céges adók mérséklődnek
2021. május 13.

Jövőre csökken a szociális hozzájárulási adó, megszűnik a szakképzési hozzájárulás, kevesebbet adóznak a tőzsdék és az energiaellátók, és az egyéni vállalkozóknak sokkal jobban megéri majd átalányadózni. A kormány integrálja az adórendszerbe a a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat. Megnéztük közelről a 2022-es adócsomagot.