Továbbra is él az 5 százalékos áfa az elviteles, házhozszállításos ételre, italra Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Elvitelre lesz vagy itt fogyasztod?” Sajnos a kérdés nem merül fel mostanában, a vendéglátóipari egységekre vonatkozó korlátozó rendelkezések miatt. A veszélyhelyzet frissen bejelentett újabb hosszabbítása ugyanakkor azt is jelenti, hogy a korábbi rendelet által a vendéglátó üzletek legfontosabb szolgáltatásaira biztosított átmeneti kedvezményes áfamérték hatálya is meghosszabbodik. Eszerint az elvitelre, illetve házhozszállításra vásárolt ételeket és italokat is kedvezményes, 5 százalékos áfa terheli május végéig.

A koronavírus-járványnak köszönhetően megfigyelhető, hogy megszaporodtak a kerékpáros, robogós ételfutárok a városokban. Az éttermek, bárok, kávézók ha tehették, kénytelenek voltak a házhozszállításra és az elvitelre történő értékesítésre „átállni”, hiszen a helyszíni fogyasztás a november elején bevezetett intézkedések óta nem megengedett.

Elvitelre szánt ételek és italok áfakedvezményének feltételei

Az általános szabályok szerint az éttermeknek, vendéglátósoknak az étel, helyben készített alkoholmentes ital elvitelre értékesítésekor, illetve házhozszállításakor a belföldi termékértékesítésekre alkalmazandó 27 százalékos áfamértéket kéne felszámítani. Az Áfa tv. értelmében ugyanis ezek az ügyletek nem tartoznak a kedvezményes, 5 százalékos adómértékű étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatások körébe. Nem kapcsolódnak hozzájuk alapesetben az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások, pl.: asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök biztosítása, azok tisztántartása, asztalok leszedése stb.

Az újonnan bevezetett szabályoknak köszönhetően azonban ideiglenesen alkalmazható az 5 százalékos áfa az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített ételre, italra az alábbi kritériumok teljesülése esetén:

  1. az étkezőhelyi vendéglátás feltételei a november elején bevezetett veszélyhelyzeti intézkedéseket megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának az adott vendéglátóegységben,
  2. helyben fogyasztás esetén az ügylet az éttermi és mozgó vendéglátás (TESZOR’15 56.10) alá tartozna,
  3. azonnal fogyasztható étel és helyben készített, alkoholmentes ital elvitelre vagy házhoz szállítással való értékesítése valósul meg.

áfa

A kiszállítási díjra azonban nem vonatkozik a kedvezményes áfakulcs

Fontos megjegyezni, hogy a kedvező adómérték nem vonatkozik a kiszállítással kapcsolatos díjra, így arra továbbra is az általános szabályok szerinti 27 százalékos áfát kell felszámítani!

Az ideiglenes szabályok kétségkívül üdvözlendők, hiszen azonnali segítséget nyújtanak a vírus következtében nehéz helyzetbe kerülő vendéglátóipar képviselői számára. Ugyanakkor a szabályozás felvethet néhány kérdést. Tekintettel arra, hogy a kiszállítási díjra nem vonatkozik a kedvezményes kulcs, felvetődik a kérdés, hogy jobban járnak-e azon éttermek, akik nem számítanak fel külön házhoz-szállítási díjat, hanem pl. az ezzel kapcsolatos költségeket beépítik az ételeik díjaiba.

Az ideiglenes szabályok következtében több vendéglátó, étterem saját maga szállít ki, vagy igénybe veszi valamelyik közvetítő cég segítségét, a csökkentett áfakulcs alkalmazásával megoldható lehet a váltás, és nem kell az étterem teljes bezárása mellett dönteni.

A bejegyzés szerzője Sztankó Dániel, az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.