MNB: 2,5 százalék lehet a kedvezményes kamat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jegybank által kínált kedvezményes hiteleket a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett folyósíthatják – derült ki a növekedési hitelprogram részleteit ismertető jegybanki sajtótájékoztatón. A program – amelyben középvállalatok is részt vehetnek – fokozhatja a bankok versenyét és 0,7 százalékponttal növelheti a GDP-t.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa keddi eseti ülésén véglegesítette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit – mondta Matolcsy György sajtótájékoztatón.

A jegybankelnök Balog Ádám alelnök, és Nagy Márton ügyvezető igazgató részvételével megtartott sajtótájékoztatón arról a hitelezés ösztönzését, és a pénzügyi sérülékenység csökkentését célzó, három pillérből álló csomagról adott tájékoztatót, amelyet április elején jelentett be az MNB. A jegybankelnök szerint „jó reményekkel” várható, hogy a hazai pénzintézeti szektor legalább kétharmada részt vesz a növekedési hitelprogramban.

Matolcsy György az eseményen közölte: a bankokkal való egyeztetések következtében döntés született arról, hogy a kis- és középvállalatoknak nyújtandó, egyrészt beruházásra, pályázati önerő előteremtéséhez és forinthitel-kiváltásra, illetve devizahitel kiváltására fordítható összesen 250-250 milliárd forintos kedvezményes hitelt a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5 százalékos, kamatmarzsot és garanciadíjat együttesen tartalmazó kamatszint mellett folyósíthatják.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A jegybank május végéig dönt arról, hogy melyik bankok számára nyújtja a – legfeljebb 10 év lejáratú – forráshitelt. Nagy Márton ügyvezető igazgató közlése szerint a jegybank a forrásokat a kereskedelmi bankok között az úgynevezett kártyaosztásos technikával osztja szét, és ezzel viszonylag kedvezőbb helyzetbe kerülnek a kisbankok. A jegybank számára cél, hogy ne betonozza be a hitelpiac jelenlegi szerkezetét – tette hozzá.

Nagy Márton elmondta: azok a hitelintézetek vehetnek részt a programban, amelyek a kkv-k számára folyósított hitelállományuk legalább 5 százalékával pályáznak.

A kkv-k a két pillér esetében külön-külön 3 millió és 3 milliárd forint közötti összegre pályázhatnak. Matolcsy György szerint ennek felső határát a bankok javaslatára emelték fel a korábbi 400 millió forintról. Ez lehetővé teszi, hogy a középvállalatok is részt vegyenek a programban – tette hozzá.

A jegybankelnök a sajtótájékoztatón leszögezte: a program első két pillérének keretében lehetőség lesz a kkv-k számára bankváltásra, és ez fokozhatja a versenyt a pénzintézetek között.

Matolcsy György szerint a teljes program 2014 első felére is áthúzódva 0,7 százalékponttal is javíthatja a GDP-t.

Balog Ádám MNB-alelnök a program végrehajtásának ütemezését ismertetve jelezte: a jegybank május 8-ig előzetes véleményezésre küldi a hitelintézeteknek a keretszerződés-tervezeteket, és május 28-án derül ki, melyik hitelintézet mennyi forráshoz jut. A program az előzetes terveknek megfelelően június eleje és augusztus vége között fut majd.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.