MNB: az azonnali átutalás dinamizálja a gazdaságot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az azonnali átutalási rendszer bevezetésének érzékelhető hatása lesz, dinamizálni fogja a gazdaságot – mondta Patai Mihály, a jegybank alelnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Az új rendszer bevezetésének egyik célja az volt, hogy csökkenjen a készpénzhasználat, mert a készpénznél nincs drágább, és az a legkevésbé biztonságos. A legbiztonságosabb az elektronikus pénz – tette hozzá. A készpénz visszaszorulása pedig fehéríti, dinamizálja a gazdaságot, segít a magánszemélyeknek és a vállalkozóknak abban, hogy dolgozzon a pénz, mert „a szorgalmas pénz jó, a lusta pénz nem jó” – mondta az alelnök.

Patai Mihály szerint nem kell attól tartani, hogy a március 2-tól bevezetett új rendszer működése együtt jár majd a csalások számának emelkedésével, ahogyan attól egyesek tartanak. A csalás elleni szoftverek ugyanúgy működnek a bankrendszerben, ráadásul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meg is követelte, hogy a csalás elleni rendszert a bankok fejlesszék fel a korábbi rendszerhez képest – hangsúlyozta.

Az alelnök kitért arra is, hogy a bankok nem fogják az új rendszer fejlesztési költségeit áthárítani az ügyfelekre. Ebben is konszenzus van az MNB és a bankok között – mondta. Egyébként azzal, hogy megnő a pénz forgási sebessége, megnő a forgalom, és bár a bankok egységnyi jövedelme kisebb lesz, az összjövedelmük nagyobb – mutatott rá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. február 28.

Adófizetés és azonnali fizetési rendszer

2020. március 2-től indul az azonnali fizetési rendszer, amely a vállalati utalásokra, az adóhatóság felé indított átutalásokra is vonatkozik. Fontos, hogy az azonnali fizetés csak a magyar, forintszámlákra lesz érvényes, a más devizanemben vezetett számlákat a változás nem érinti.
2020. január 22.

Márciusban elindul az azonnali átutalás

Új pénzforgalmi korszakot hoz a magyar gazdaságba a márciusban induló azonnali fizetések rendszere. A lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adó kivezetése nyomán érdemben olcsóbb számlacsomagok jelenhetnek meg a piacon.