Tizedével nőtt a díjbevétel a biztosítási szektorban tavaly


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele 1164 milliárd forint volt tavaly, 12 százalékkal több az előző évinél – derül ki a szövetség gyorsjelentéséből.

A tájékoztatás szerint a növekedés üteme több mint kétszeresen haladja meg a GDP csaknem öt százalékos tavalyi bővülését.

Különösen a nem-élet üzletág díjbevételei gyarapodtak gyors ütemben, csaknem elérték a 655 milliárd forintot tavaly, ami 17 százalékkal magasabb, mint 2018-ban.

A növekedés motorját tavaly is a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) jelentette. Az eredménykimutatást korrigálja, hogy tavaly a kgfb-díjbevételi statisztikákba már beépült a 23 százalékos biztosítási adó is.

A közlemény szerint az elmúlt négy évben a nem-élet üzletág bevételei már megelőzték az életágiakat, és ez a tendencia egyre erősödik. A 2019-es díjbevételeknek az 56,2 százalékát adta a nem-életág, az egy évvel korábbi 53,8 százalék után.

Az életági díjbevételek 509,5 milliárd forintot tettek ki tavaly, ami 6,1 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.

A Mabisznak 23 biztosító a tagja, közülük 18 magyarországi székhellyel rendelkező biztosító részvénytársaság, kettő Magyarországon bejegyzett kölcsönös biztosító egyesület és három fióktelep szervezeti formában működik. A részvénytársasági formában működő hazai biztosítók közül három nem tagja a szövetségnek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.