MNB: újra lesz Növekedési Hitelprogram Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. április 7.
Címkék: , ,
Rovat:
Kedden délután az MNB is bejelentette, milyen lépéseket tervez a gazdaság életben tartására a járványhelyzetben. Ezek egyik eleme, hogy visszaállítják a Növekedési Hitelprogramot. A pénzügyi rendszer védelmére 3000 milliárd forintot szán a jegybank.

A sajtótájékoztatón Matolcsy György elnök, valamint Kandrács Csaba, Nagy Márton és Patai Mihály alelnökök ismertették a jegybank lépéseit.

Az intézkedések részeként újra elérhető lesz a Növekedési Hitelprogram 1000 milliárd forintos kerettel, NHP hajrá néven. Ehhez az összeghez hozzáadják a NHP Plusz 500 milliárd forintos keretét, így összesen 1500 milliárd forint áll majd rendelkezésre a programban.

A Növekedési hitelt fejlesztésre, beruházásra, hitelkiváltásra és forgóeszköz hitelként is fel lehet venni, például bérfizetésre – közölték.

A programban részt vevők futamidejét 20 évre, a elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra emelik fel.

Kandrács Csaba alelnök bejelentette, hogy a fogyasztóbarát lakáshitel mellé jön a minőségi fogyasztóbarát személyi hitel is. Azt is hozzátette, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy a hitelezési piac a válság után növekedésnek induljon.

3000 milliárd a pénzügyi rendszer védelmére

A jegybank Monetáris Tanácsa összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosít a pénzügyi rendszer védelmére, ez az idei várható GDP 6 százaléka – jelentette be Matolcsy György.

Elmondta, hogy a pénzügyi stabilitás érdekében több intézkedésről is döntöttek. Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot, NHP Hajrá néven, amelyhez 1000 milliárd forint új forrást rendelnek, és ideteszik a meglévő NHP Fix keretei között működő 500 milliárd forintos forrást.

Matolcsy György ismertette, hogy a bankoknak plusz 4 százalékos kamattámogatást biztosítanak, nullára csökkentik a bankok kötelező tartalékát, ezzel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel. Hozzátette, a bankoknak kéthetes hitelelbírálási időt írnak elő.

A Növekedési Kötvényprogram fejlesztéséről is beszélt a jegybankelnök, 10 helyett 20 év lesz a futamidő és az MNB részvétele 20 helyett 50 milliárd forint lehet egy-egy kibocsátásban.

(Adó Online, MTI)


Kapcsolódó cikkek:


MTÜ: a tavalyinál nagyobb lehet a belföldi vendégforgalom
2020. május 19.

MTÜ: a tavalyinál nagyobb lehet a belföldi vendégforgalom

Magyarországon a belföldi turizmus fog elsőként helyreállni, a belföldi utazók száma és költésük is magasabb lesz, mint tavaly volt - jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kedden Zalakaroson.

Diákhitel Központ: csaknem tízezren igényelték a Diákhitel Pluszt
2020. május 19.

Kevesebb mint három hét alatt csaknem tízezren igényelték a maximum félmillió forintos, teljesen szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Pluszt - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.