NAK: a hazai ásványvízfogyasztás az Európai Unión belül az első öt ország között van


Garantáltan jó minőségűek a magyar ásványvizek; a nagy, ismert márkák mellett számtalan kisebb palackozó termékei közül választhatnak a vásárlók – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Keddi közleményük szerint a hazai fogyasztók szerencsés helyzetben vannak, mert Magyarország valódi ásványvíz-nagyhatalomnak számít, a legtöbb ásványvizet forgalmazó országok közé tartozik Európában.

A hazai ásványvízforrások hivatalos adatbázisát a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezeli, jelenleg 274 elismert kutat tartanak nyilván, a legtöbbet Pest, valamint Bács-Kiskun vármegyében.
A nyolcvanas években az egy főre jutó fogyasztás évente 3 liter körül mozgott, ez ma már meghaladja a 130 litert, a hazai ásványvízfogyasztás ezzel az értékkel az Európai Unión belül az első öt ország között van. Évente 1200-1300 millió liter ásványvíz kerül piacra  – ismertette a NAK.

A kamara hangsúlyozta: az ásványvizek minőségét szigorú szabályok garantálják. A rendszeres, hivatalos ellenőrzések mellett a palackozó vállalatok saját kémiai és mikrobiológiai laboratóriumaiban folytatott folyamatos ellenőrzések is biztosítják a minőség állandóságát.

A hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, ezen kívül palackozott forrásvíz, ivóvíz és különféle dúsított, illetve ízesített vízalapú italok kerülnek a boltok polcaira. Az import vizek aránya elhanyagolható.

Érdekességként említi a kamara, hogy míg az elmúlt évtized közepéig a szén-dioxiddal dúsított ásványvizek iránti kereslet volt a meghatározó, ma már a szénsavmentes verziót fogyasztják többen, ez a típus teszi ki a teljes fogyasztás 57 százalékát.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. március 1.

1,8 milliárd forinttal támogatta a magyar állam a Márkát

A Márka Üdítőgyártó Kft. 3,6 milliárd forintból újabb palackozó gyártósort telepített és egy raktárral bővítette telephelyét Felsőlajoson, amit a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében 1,81 milliárd forinttal segített – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Felsőlajoson.