Néhány kerületben már csökkentek a lakásárak Budapesten


A fővárosi használt lakásárak emelkedése idén minden szegmensben megállt – ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az ingatlanpiac legfrissebb fejleményeit. A piaci dinamika is megváltozott: jelentősen visszaesett az érdeklődés a használt házak, illetve az exkluzív, drága lakások iránt.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője az árak alakulásáról szólva elmondta, hogy éves összehasonlításban ugyan az értékesített panel és téglalakások ára még mindig emelkedő tendenciát mutat, de az idei második negyedéves adatokat összevetve az esztendő első három hónapjában mért számokkal már egyértelmű változás érezhető. Az ingatlanpiaci áremelkedés lényegében megállt, több városrészben és lakástípus esetében pedig csökkent az ár. Ugyanakkor a korábbi évekhez képest alacsonyabb az adás-vételek száma, ami miatt egy-egy negyedév átlagos négyzetméterárát erősen befolyásolják az adott időszakban értékesített ingatlanok egyedi jellemzői – például az állapotuk, vagy hogy az egyes kerületek melyik részén történt több eladás.

Az OC értékesítési adatai szerint a budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára a legutóbbi három hónapban 1,01 millió forint volt, ami ugyan 9 százalékkal magasabb a 2022. II. negyedéves értékénél, azonban az idei első negyedévhez képest már 0,5 százalékkal alacsonyabb. Az április és június közötti időszakban a legmagasabb átlagos négyzetméterárat a II. kerületben mérte az OC, ahol átlag 1,44 millió forintot fizettek egy lakás négyzetméteréért. A budai kerületet az V. kerület követi 1,23 millió forinttal, majd a XIII. kerület következik 1,2 millió forint átlagos négyzetméterárral. A pesti oldalon nincs több olyan városrész, amely átlépte volna a milliós négyzetméterárat, míg a budai kerületekben (I., III., XI., XII.) 1,1 millió forint az átlag. A pesti kerületek közül a VI. kerület 991 ezer forintos fajlagos átlagárral, míg a IX. kerület 966 ezer forintos átlagos négyzetméterárral emelkedik ki a mezőnyből. A többi belvárosi kerületben 800-900 ezer, a külsőkben 700-800 ezer forint között alakult a négyzetméterár a második negyedéves adásvételi szerződések alapján, kivéve a XVI., és IV. kerületet, ahol 960 és 933 ezer forint volt négyzetméterár.

A legtöbb kerületben az előző negyedévhez képest +/-5 százalékon belüli változást mért az OC – összegzett Soóki-Tóth Gábor, aki elmondta: szignifikáns, 20 százalékos növekedés csak a II. és a XVIII. kerületben volt, míg a VII. kerületben 15 százalékkal, a XVI. kerületben 10 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár. Ugyanakkor visszaesésre is van példa, az I. és V. kerületben 20 százalékkal, a XI. kerületben 10 százalékkal mérséklődött az értékesített lakások átlagos négyzetméterára. „Elsősorban azért, mert az exkluzív, és emiatt drága lakások kevésbé fogytak a második negyedévben, az amúgy is visszafogott számú értékesítés során az összetételhatás jobban érvényesül” – indokolta a piaci trendeket az elemzési vezető. A magasabb fajlagos árat a külső kerületekben értékesített kisebb lakások eredményezték – tette hozzá a szakember.

A panellakások négyzetméterára 741 ezer forint volt április és június között, ami 1,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, de 0,8 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél. A legdrágább a XI. kerület 890 ezer forinttal, ennél a IX. kerület 869 ezer és a XIII. kerület 808 ezer forintos átlagárával valamivel olcsóbb. A XIV. kerületben már 760 ezer, a III. és IV. kerületben pedig 727 ezer forint egy négyzetméter átlagára. A többi kerületet a 650-750 ezer forint közötti árazás jellemzi – a XX. kerületben 673 ezer, a XVIII. kerületben 650 ezer forint az átlagérték. Szinte minden kerület +/-5 százalékos árváltozáson belül mozgott az előző negyedévhez képest, s hogy melyik irányba, azt elsősorban az értékesített lakás állapota határozta meg. Ennél nagyobb, 6 százalékos változás a XIV. és XVIII. kerületben volt mérhető, itt ennyivel csökkent az átlagos négyzetméterár.

A használt házak négyzetméterára 647 ezer forint volt 2023 II. negyedévében. Noha ez 7 százalékkal magasabb az I. negyedévben mértnél, de az előző év azonos időszakánál pont ennyivel alacsonyabb. Ez a trend elsősorban a már említett összetételhatásnak tudható be: mivel jelentősen csökkent az érdeklődés a használt házak iránt, jóval kevesebb az adás-vétel, ezért az átlagot jobban befolyásolja az adott ingatlanok kerületen belüli elhelyezkedése vagy műszaki állapota – tette hozzá az elemzési vezető. Ebben a szegmensben Budán 926 ezer forint az átlag, míg Pesten 570 ezer forint. A budai oldalon a III. kerület volt a megfizethetőbb, átlagosan 839 ezer forinttal, szemben a hegyvidéki II. és XII. kerülettel, ahol az átlagos négyzetméterár megközelítette az egymillió forintot. A pesti oldalon a déli városrészek olcsóbbak, például a XX. kerületben 490 ezer forint a fajlagos ár, míg a XVI. kerületben 668 ezer forint a négyzetméter átlaga.

Forrás: Otthon Centrum sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.