Nem állt le az ingatlanpiaci pörgés


A lakás eladások számát és a keresletet tekintve márciusban még a februárinál is aktívabb piaccal lehet számolni, bár az orosz-ukrán háború miatt a várakozások kevésbé biztosak – közölte a Duna House.

A fegyveres konfliktussal összefüggő, pontosan még nem látható humanitárius és gazdasági változások eltérő hatással lehetnek az ingatlanpiac egészére, de az első hetek tapasztalatai egyelőre nem mutatnak szélsőségesen kilengő értékeket az ingatlanközvetítő vállalat tapasztalatai alapján.

A hitelpiacon csökkent a volumen

A társaság becslései szerint februárban 13 793 ingatlan adás-vétel történt, ami 27,5 százalékkal meghaladja a januári értéket.

A hitelpiacon januárhoz képest csökkent a volumen, de még mindig a vártnál erősebb volt az év második hónapja. Becslésük alapján 93 milliárd forint jelzáloghitelt vettek fel az emberek, ami az eddigi legerősebb február az elmúlt években.

A Magyar Nemzeti Bank jelentése alapján 2020 azonos időszakában 75,2, 2021-ben pedig 69,2 milliárd forintos hitelösszeggel zárt a piac. A következő időszakban a gazdasági helyzet és a kamatemelési ciklus várhatóan érezteti hatását a folyósított jelzáloghitelek nagyságában és a beadott igények számában is.

Jócskán nőttek a fővárosi panelárak

Februárban a fővárosban és vidéken egyaránt, továbbra is a befektetési céllal történő vásárlás volt a legfőbb vevői motiváció, előbbinél átlagosan 52 millió forintot, utóbbinál átlagosan 26 millió forintot költöttek az ilyen típusú ingatlanokra.

A főváros budai oldalán a panelek átlagos négyzetméterára 744 ezer forintra emelkedett az egy évvel korábbi 572 ezer forintról, míg Pesten egy év alatt 525 ezer forintról 647 ezer forintra nőtt a panelek fajlagos ára. A használt téglalakások átlagos négyzetméterárai Budán 800 ezer forint körül mozogtak, míg Pesten 643 ezer, a belvárosban pedig 873 ezer forintra emelkedtek, a 2021 hasonló időszakában mért 792 ezer, 613 ezer, illetve 871 ezer forintról.

Az ország keleti, illetve nyugati részén a februárban értékesített panellakások átlagos négyzetméterára 364 ezer, illetve 410 ezer forint volt, míg az előző év azonos időszakában a fajlagos árak 323 ezer és 310 ezer forintot tettek ki. A tégla építésűeknél egy év alatt az átlagos négyzetméterár keleten 368 ezer forintról, 262 ezer forintra, nyugaton pedig 343 ezer forintról 314 ezer forintra csökkent.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 27.

Drága világ vár a környezetszennyező vállalatokra

Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re, és az óriási kereslet hatására ezek egységára akár meg is hatszorozódhat – derül ki az EY tanulmányából.

2022. június 27.

Jelentősen romlottak a fogyasztói várakozások

A GKI konjunktúraindexe május után júniusban is csökkent 15 havi mélypontra jutva, az üzleti várakozások ismét bő 3, a fogyasztóiak viszont újra mintegy 10 ponttal estek az előző hónaphoz képest.