Nem állt le az ingatlanpiaci pörgés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lakás eladások számát és a keresletet tekintve márciusban még a februárinál is aktívabb piaccal lehet számolni, bár az orosz-ukrán háború miatt a várakozások kevésbé biztosak – közölte a Duna House.

A fegyveres konfliktussal összefüggő, pontosan még nem látható humanitárius és gazdasági változások eltérő hatással lehetnek az ingatlanpiac egészére, de az első hetek tapasztalatai egyelőre nem mutatnak szélsőségesen kilengő értékeket az ingatlanközvetítő vállalat tapasztalatai alapján.

A hitelpiacon csökkent a volumen

A társaság becslései szerint februárban 13 793 ingatlan adás-vétel történt, ami 27,5 százalékkal meghaladja a januári értéket.

A hitelpiacon januárhoz képest csökkent a volumen, de még mindig a vártnál erősebb volt az év második hónapja. Becslésük alapján 93 milliárd forint jelzáloghitelt vettek fel az emberek, ami az eddigi legerősebb február az elmúlt években.

ingatlanpiac

A Magyar Nemzeti Bank jelentése alapján 2020 azonos időszakában 75,2, 2021-ben pedig 69,2 milliárd forintos hitelösszeggel zárt a piac. A következő időszakban a gazdasági helyzet és a kamatemelési ciklus várhatóan érezteti hatását a folyósított jelzáloghitelek nagyságában és a beadott igények számában is.

Jócskán nőttek a fővárosi panelárak

Februárban a fővárosban és vidéken egyaránt, továbbra is a befektetési céllal történő vásárlás volt a legfőbb vevői motiváció, előbbinél átlagosan 52 millió forintot, utóbbinál átlagosan 26 millió forintot költöttek az ilyen típusú ingatlanokra.

A főváros budai oldalán a panelek átlagos négyzetméterára 744 ezer forintra emelkedett az egy évvel korábbi 572 ezer forintról, míg Pesten egy év alatt 525 ezer forintról 647 ezer forintra nőtt a panelek fajlagos ára. A használt téglalakások átlagos négyzetméterárai Budán 800 ezer forint körül mozogtak, míg Pesten 643 ezer, a belvárosban pedig 873 ezer forintra emelkedtek, a 2021 hasonló időszakában mért 792 ezer, 613 ezer, illetve 871 ezer forintról.

Az ország keleti, illetve nyugati részén a februárban értékesített panellakások átlagos négyzetméterára 364 ezer, illetve 410 ezer forint volt, míg az előző év azonos időszakában a fajlagos árak 323 ezer és 310 ezer forintot tettek ki. A tégla építésűeknél egy év alatt az átlagos négyzetméterár keleten 368 ezer forintról, 262 ezer forintra, nyugaton pedig 343 ezer forintról 314 ezer forintra csökkent.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

A GVH hat magyar véleményvezérrel és számos hirdető céggel szemben indított eljárásokat

Az influenszereket követő fogyasztók és a tiszta piaci verseny elősegítése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásokat indított hat magyar influenszerrel, számos hirdető céggel, közreműködő reklámügynökséggel szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság kedden.

2024. május 21.

Az üres iroda fenntartása a legdrágább

Az elmúlt időszakban jelentősen átalakultak az irodahasználati szokások, ráadásul belépett a munkaerőpiacra a Z-generáció, amelynek tagjai nagyobb szabadságot, rugalmasságot várnak el az őket foglalkoztató vállalatoktól, valamint az irodákban is élményekre vágynak. Mindez kettős kihívást jelent a megfelelő munkahelyi környezet kialakításával, fenntartásával foglalkozó szakembereknek és a HR-eseknek. Új megközelítésre van szükség, hogy a dolgozók ne kényszerként éljék meg a bejárást, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák az irodai munkában.