NHP Hajrá: van már kedvező forrás akvizíciókhoz is Koronavírus

Szerző: Almási Levente
Dátum: 2020. április 27.
Címkék: , , ,
Rovat:
Új, kedvező feltételek érhetők el a befektetéseket tervező cégek számára a Növekedési Hitelprogram révén. A hitelösszeg részesedésszerzésre is felhasználható, a 2020. január 1. előtt alapított cégekben korlátok nélkül, míg Nyrt.-k esetén 10 százaléknál nagyobb pakett megvásárlására.

Az április 20-tól cégfelvásárlási, akvizíciós célra is felhasználható NHP Hajrá hitelprogram, amely 1 millió – 20 milliárd forint közötti összeget biztosít a kereskedelmi bankok kondícióitól függően, növekedni vágyó vállalkozások számára. A forinthitel akár 20 éves futamidővel, maximum 2,5 százalékos fix kamatozással – vagy a kereskedelemi bankok döntése alapján akár kedvezőbb kamattal is – igényelhető. Az MNB által meghirdetett programot a kereskedelmi bankok egyedi feltételekkel, rövid időn belül termékesítik.

A hitelek lehívására – az NHP korábbi változataitól eltérően – a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetőség. A havi hiteltörlesztés helyett a negyedéves hiteltörlesztést is választhatják a befektetők.

Az NHP Hajrá hitelprogram további célja, hogy elősegítse a gazdasági társaságok számára a koronavírus okozta károk hatásainak átvészelését, így

  • Beruházási kölcsönre-; vagy
  • Forgóeszköz-finanszírozásra;
  • Támogatás előfinanszírozása és
  • Hitelkiváltásra is lehetőség nyílik a kedvezményes kondíciókkal.

Beruházási hitel – Főbb felhasználási körök

Beruházási hitelként az NHP Hajrá az alábbi lehetőségekre biztosít keretet:

  • Immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzése
  • Bérelt vagy lízingelt eszközök átalakítása, korszerűsítése, kapacitásbővítése
  • Részesedésszerzés 2020. január 1. előtt alapított cégekben (Nyrt.-ben min. 10%)
  • Lakóingatlan vásárlás kizárólag üzleti célra (szálláshely, vendéglátás, egyéb) vagy minimum 10 lakásos ingatlan építésére
  • Megegyező célra felvett, 2020. január 1. előtt igényelt hitel kiváltására

Forgóeszközhitelek

A vállalkozásoknak forgóeszközhitelek felvételére is lehetőségük van, szinte teljesen szabad felhasználási lehetőséggel. Ezen hitel segítséget nyújthat a társaságoknak a munkahelyek és termelési kapacitások megtartásában, illetve likviditásuk helyreállításában. A forrás felhasználható többek között vevőkövetelés- és készletfinanszírozásra, a munkaerőköltség fedezésére, valamint az EU-s támogatások is előfinanszírozhatók vele, legfeljebb 3 éves futamidő mellett.

Folyósítás

A pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést a szükséges információk rendelkezésre állását követő 2 héten belül meg kell hozniuk annak érdekében, hogy az új hitelprogram gyors segítséget tudjon nyújtani a hiteligénylő vállalkozások számára.

Forrás: https://www.mnb.hu/

A bejegyzés szerzője Almási Levente, az RSM Hungary M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Egy tonnányi potencianövelőre csapott le a NAV
2021. március 3.

A Dubaiból érkező légi szállítmányban talált 470 ezer adag Kamagra címzettje nem rendelkezett a gyógyszerek behozatalához és kereskedelméhez szükséges hatósági engedéllyel.

A londoni elemzők erősebb magyar GDP-t várnak idénre
2021. március 3.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a magyar hazai össztermék (GDP) felfelé módosított tavalyi negyedik negyedévi növekedése azt valószínűsíti, hogy az idei év egészében az eddig vártnál gyorsabban, jóval 5 százalék feletti ütemben növekedhet a magyar gazdaság.