NHP Hajrá: van már kedvező forrás akvizíciókhoz is Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új, kedvező feltételek érhetők el a befektetéseket tervező cégek számára a Növekedési Hitelprogram révén. A hitelösszeg részesedésszerzésre is felhasználható, a 2020. január 1. előtt alapított cégekben korlátok nélkül, míg Nyrt.-k esetén 10 százaléknál nagyobb pakett megvásárlására.

Az április 20-tól cégfelvásárlási, akvizíciós célra is felhasználható NHP Hajrá hitelprogram, amely 1 millió – 20 milliárd forint közötti összeget biztosít a kereskedelmi bankok kondícióitól függően, növekedni vágyó vállalkozások számára. A forinthitel akár 20 éves futamidővel, maximum 2,5 százalékos fix kamatozással – vagy a kereskedelemi bankok döntése alapján akár kedvezőbb kamattal is – igényelhető. Az MNB által meghirdetett programot a kereskedelmi bankok egyedi feltételekkel, rövid időn belül termékesítik.

A hitelek lehívására – az NHP korábbi változataitól eltérően – a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetőség. A havi hiteltörlesztés helyett a negyedéves hiteltörlesztést is választhatják a befektetők.

Az NHP Hajrá hitelprogram további célja, hogy elősegítse a gazdasági társaságok számára a koronavírus okozta károk hatásainak átvészelését, így

  • Beruházási kölcsönre-; vagy
  • Forgóeszköz-finanszírozásra;
  • Támogatás előfinanszírozása és
  • Hitelkiváltásra is lehetőség nyílik a kedvezményes kondíciókkal.

Beruházási hitel – Főbb felhasználási körök

Beruházási hitelként az NHP Hajrá az alábbi lehetőségekre biztosít keretet:

  • Immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzése
  • Bérelt vagy lízingelt eszközök átalakítása, korszerűsítése, kapacitásbővítése
  • Részesedésszerzés 2020. január 1. előtt alapított cégekben (Nyrt.-ben min. 10%)
  • Lakóingatlan vásárlás kizárólag üzleti célra (szálláshely, vendéglátás, egyéb) vagy minimum 10 lakásos ingatlan építésére
  • Megegyező célra felvett, 2020. január 1. előtt igényelt hitel kiváltására

Forgóeszközhitelek

A vállalkozásoknak forgóeszközhitelek felvételére is lehetőségük van, szinte teljesen szabad felhasználási lehetőséggel. Ezen hitel segítséget nyújthat a társaságoknak a munkahelyek és termelési kapacitások megtartásában, illetve likviditásuk helyreállításában. A forrás felhasználható többek között vevőkövetelés- és készletfinanszírozásra, a munkaerőköltség fedezésére, valamint az EU-s támogatások is előfinanszírozhatók vele, legfeljebb 3 éves futamidő mellett.

Folyósítás

A pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést a szükséges információk rendelkezésre állását követő 2 héten belül meg kell hozniuk annak érdekében, hogy az új hitelprogram gyors segítséget tudjon nyújtani a hiteligénylő vállalkozások számára.

Forrás: https://www.mnb.hu/

A bejegyzés szerzője Almási Levente, az RSM Hungary M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2021. december 7.

EY: Csúcson a családi vállalkozások

Az egészségügyi vészhelyzet ellenére továbbra is a gazdaság kulcsszereplői maradtak a családi vállalkozások – derül ki az EY és a svájci St. Gallen Egyetem friss Global Family Business Index rangsorából.

2021. december 7.

Megkerülhetetlen lett az ESG

Az ESG fontos, ugyanakkor a hozam még előtte jár a fontossági sorrendben, de a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) tényezők egyre inkább meghatározzák a befektetési stratégiákat, és a PwC kutatása szerint mára a világ vezető befektetőinek egyik legfontosabb szempontjává váltak.

2021. december 7.

Tovább csökkent az ipari termelés októberben

Munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal mérséklődött a termelés a tavaly októberihez képest az ipari termelés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal első becsléséből.