NHP Hajrá: van már kedvező forrás akvizíciókhoz is Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új, kedvező feltételek érhetők el a befektetéseket tervező cégek számára a Növekedési Hitelprogram révén. A hitelösszeg részesedésszerzésre is felhasználható, a 2020. január 1. előtt alapított cégekben korlátok nélkül, míg Nyrt.-k esetén 10 százaléknál nagyobb pakett megvásárlására.

Az április 20-tól cégfelvásárlási, akvizíciós célra is felhasználható NHP Hajrá hitelprogram, amely 1 millió – 20 milliárd forint közötti összeget biztosít a kereskedelmi bankok kondícióitól függően, növekedni vágyó vállalkozások számára. A forinthitel akár 20 éves futamidővel, maximum 2,5 százalékos fix kamatozással – vagy a kereskedelemi bankok döntése alapján akár kedvezőbb kamattal is – igényelhető. Az MNB által meghirdetett programot a kereskedelmi bankok egyedi feltételekkel, rövid időn belül termékesítik.

A hitelek lehívására – az NHP korábbi változataitól eltérően – a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetőség. A havi hiteltörlesztés helyett a negyedéves hiteltörlesztést is választhatják a befektetők.

Az NHP Hajrá hitelprogram további célja, hogy elősegítse a gazdasági társaságok számára a koronavírus okozta károk hatásainak átvészelését, így

  • Beruházási kölcsönre-; vagy
  • Forgóeszköz-finanszírozásra;
  • Támogatás előfinanszírozása és
  • Hitelkiváltásra is lehetőség nyílik a kedvezményes kondíciókkal.

Beruházási hitel – Főbb felhasználási körök

Beruházási hitelként az NHP Hajrá az alábbi lehetőségekre biztosít keretet:

  • Immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzése
  • Bérelt vagy lízingelt eszközök átalakítása, korszerűsítése, kapacitásbővítése
  • Részesedésszerzés 2020. január 1. előtt alapított cégekben (Nyrt.-ben min. 10%)
  • Lakóingatlan vásárlás kizárólag üzleti célra (szálláshely, vendéglátás, egyéb) vagy minimum 10 lakásos ingatlan építésére
  • Megegyező célra felvett, 2020. január 1. előtt igényelt hitel kiváltására

Forgóeszközhitelek

A vállalkozásoknak forgóeszközhitelek felvételére is lehetőségük van, szinte teljesen szabad felhasználási lehetőséggel. Ezen hitel segítséget nyújthat a társaságoknak a munkahelyek és termelési kapacitások megtartásában, illetve likviditásuk helyreállításában. A forrás felhasználható többek között vevőkövetelés- és készletfinanszírozásra, a munkaerőköltség fedezésére, valamint az EU-s támogatások is előfinanszírozhatók vele, legfeljebb 3 éves futamidő mellett.

Folyósítás

A pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést a szükséges információk rendelkezésre állását követő 2 héten belül meg kell hozniuk annak érdekében, hogy az új hitelprogram gyors segítséget tudjon nyújtani a hiteligénylő vállalkozások számára.

Forrás: https://www.mnb.hu/

A bejegyzés szerzője Almási Levente, az RSM Hungary M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 13.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt

Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.

2024. június 13.

Az MNB 45 millió forintos bírságot szabott ki egy szlovákiai cégre

Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki a révkomáromi (Szlovákia) székhelyű Trust Komarno s.r.o.-ra felügyeleti engedély nélküli követelésvásárlás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység további folytatását, valamint feljelentést is tesz – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.