NHP Hajrá: van már kedvező forrás akvizíciókhoz is Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új, kedvező feltételek érhetők el a befektetéseket tervező cégek számára a Növekedési Hitelprogram révén. A hitelösszeg részesedésszerzésre is felhasználható, a 2020. január 1. előtt alapított cégekben korlátok nélkül, míg Nyrt.-k esetén 10 százaléknál nagyobb pakett megvásárlására.

Az április 20-tól cégfelvásárlási, akvizíciós célra is felhasználható NHP Hajrá hitelprogram, amely 1 millió – 20 milliárd forint közötti összeget biztosít a kereskedelmi bankok kondícióitól függően, növekedni vágyó vállalkozások számára. A forinthitel akár 20 éves futamidővel, maximum 2,5 százalékos fix kamatozással – vagy a kereskedelemi bankok döntése alapján akár kedvezőbb kamattal is – igényelhető. Az MNB által meghirdetett programot a kereskedelmi bankok egyedi feltételekkel, rövid időn belül termékesítik.

A hitelek lehívására – az NHP korábbi változataitól eltérően – a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetőség. A havi hiteltörlesztés helyett a negyedéves hiteltörlesztést is választhatják a befektetők.

Az NHP Hajrá hitelprogram további célja, hogy elősegítse a gazdasági társaságok számára a koronavírus okozta károk hatásainak átvészelését, így

  • Beruházási kölcsönre-; vagy
  • Forgóeszköz-finanszírozásra;
  • Támogatás előfinanszírozása és
  • Hitelkiváltásra is lehetőség nyílik a kedvezményes kondíciókkal.

Beruházási hitel – Főbb felhasználási körök

Beruházási hitelként az NHP Hajrá az alábbi lehetőségekre biztosít keretet:

  • Immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzése
  • Bérelt vagy lízingelt eszközök átalakítása, korszerűsítése, kapacitásbővítése
  • Részesedésszerzés 2020. január 1. előtt alapított cégekben (Nyrt.-ben min. 10%)
  • Lakóingatlan vásárlás kizárólag üzleti célra (szálláshely, vendéglátás, egyéb) vagy minimum 10 lakásos ingatlan építésére
  • Megegyező célra felvett, 2020. január 1. előtt igényelt hitel kiváltására

Forgóeszközhitelek

A vállalkozásoknak forgóeszközhitelek felvételére is lehetőségük van, szinte teljesen szabad felhasználási lehetőséggel. Ezen hitel segítséget nyújthat a társaságoknak a munkahelyek és termelési kapacitások megtartásában, illetve likviditásuk helyreállításában. A forrás felhasználható többek között vevőkövetelés- és készletfinanszírozásra, a munkaerőköltség fedezésére, valamint az EU-s támogatások is előfinanszírozhatók vele, legfeljebb 3 éves futamidő mellett.

Folyósítás

A pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést a szükséges információk rendelkezésre állását követő 2 héten belül meg kell hozniuk annak érdekében, hogy az új hitelprogram gyors segítséget tudjon nyújtani a hiteligénylő vállalkozások számára.

Forrás: https://www.mnb.hu/

A bejegyzés szerzője Almási Levente, az RSM Hungary M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 30.

A Szerencsejáték Zrt. 821 milliárd forint árbevételt ért el tavaly

Eredményes évet zárt a Szerencsejáték Zrt. 2022-ben, 821 milliárd forint szerencsejátékokból származó árbevételt és 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el, az EBITDA mutatója pedig 37,2 milliárd forintra növekedett – közölte a Szerencsejáték Zrt. a kedden eljuttatott közleményében.

2023. május 30.

Átalakította a gondolkodást az infláció

A harmincas, negyvenes, ötvenes éveikben járó magyar vásárlók döntéseit immáron alapvetően befolyásolja az infláció, részben jobban odafigyelnek arra, mit vásárolnak, részben csökkentették a nem feltétlenül szükséges beszerzéseiket – derül ki a 30 és 59 év közöttiek körében végzett K&H biztos jövő felméréséből. A megkérdezettek 92 százaléka jobban odafigyel arra, hogy mit, hol érdemes megvenni. Ez a falvakban élők esetében majdnem mindenkire igaz, ám a fővárosban élők 80 százaléka is jobban körülnéz, mielőtt a pénztárcájához nyúl. A nők szintén jobban figyelnek erre, mint a férfiak.

2023. május 30.

Az MI terjedésével állások tömegei alakulnak át

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.