Nőtt a spekulatív ingatlanállomány Budapesten és környékén


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén az első negyedévben 111 330 négyzetméterrel bővült a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ingatlanállománya – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

A közlemény szerint az első negyedév végén a teljes országos modern ipari, logisztikai állomány meghaladta a 4,729 millió négyzetmétert. Ebből a fővárosi agglomerációban több mint 3,241 millió négyzetméter található, míg a regionális magyarországi állomány több mint 1,488 millió négyzetméter.

Arra is kitértek, hogy az év első három hónapjában a teljes bérlői kereslet a fővárosi agglomerációban 107 ezer négyzetmétert tett ki, ami 15 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. A szerződés hosszabbítások nélküli nettó kereslet 58 ezer négyzetméter volt, ami éves összevetésben 43 százalékos csökkenés.

Az első negyedév legnagyobb szerződése országos szinten egy előbérleti szerződés volt, ami 25 000 négyzetméterre vonatkozott a VGP Park Győr Beta parkban, míg ugyanez a Budapest és környéki piacon egy hosszabbítás volt csaknem 23 000 négyzetméterre a Prologis Park Gyálban. A szerződések megújításának aránya elérte a teljes kereslet 45 százalékát, ezt a bővülések követték 22 százalékkal, majd az előbérleti szerződések 17 százalékkal, míg az új szerződések a teljes kereslet 16 százalékát tették ki.
Az üresedési ráta 2023 első negyedévének végén a fővárosi agglomerációnál 5,9 százalékon állt, ami 210 bázisponttal magasabb az előző negyedévben regisztrált adatnál, illetve 170 bázisponttal haladja meg az egy évvel korábban mért értéket. A negyedév végén 190 680 négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen. A regionális hazai spekulatív ingatlan állományban 94 825 négyzetméter üres területet rögzítettek ami 6,4 százalékos kihasználatlanságnak felel meg. Az országos kihasználatlansági mutató 6 százalékon áll.

A BIEF tagjai: CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, ESTON International, JLL és a Robertson Hungary.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. november 18.

Az ingatlanbefektetési volumen a koronavírus-járvány alatti szintre esett vissza

Megtorpant a hazai ingatlanbefektetési piac; a koronavírus-járvány után megindult látványos bővülési trendet megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a gazdasági teljesítmények visszaesése, a recessziós félelmek erősödése, továbbá a monetáris szigorítások.