Nőtt az ipari termelés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ipari termelés februárban 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán második becslése alapján, amelyben megerősítette a korábban publikált első adatot.

Az ipari export 7,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,6 százalékkal nőtt, míg a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,0 százalékkal mérséklődött. Az ipar belföldi értékesítése 4,0, a feldolgozóiparé 8,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő súlyt (97 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 3,7, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 11,1 a csekély súlyú bányászaté 26 százalékkal bővült.

Az előző havi növekedéssel szemben a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás februárban 0,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártás 0,4 százalékkal emelkedett, míg az alkatrészeké 4,8 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 2,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb elektronikus fogyasztási cikk gyártása 13,4 százalékkal bővült, a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,8 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,0 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének eredményeként. Három alágazatban csökkent a termelés, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártásában. A legerőteljesebben, 53 százalékkal a növényi, állati olaj gyártása bővült. A legnagyobb mértékben, 14,4 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás emelkedett, elsősorban a belföldi értékesítés felfutása miatt, az export viszont csökkent. Az ipari átlag felett, 10,7 százalékkal nőtt a gép, gépi berendezés gyártás is. Gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú villamos berendezés gyártásban: februárban 9,0 százalékkal. Az akkumulátor, száraz elem gyártása 53 százalékkal nőtt, míg a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 13,9 százalékkal csökkent. A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké (MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. május 12.

16,2 százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban

Februárhoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás 0,4 százalékkal, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta.