Nyáron indulhat el a gazdaság tartós kilábalása a válságból Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Capital Economics a magyar gazdaságban az idei év egészére 4 százalékos, 2022-ben 6 százalékos GDP-növekedést valószínűsít, ugyanakkor a magyar hazai össztermék értéke 2022 végén még így is 2 százalékkal elmarad majd számításaik szerint a koronavírus-járvány előtti szintektől.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a legújabb hangulati mérőszámok arra vallanak, hogy erőteljes és tartós növekedés kezdődhet a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban az idei harmadik negyedévtől. Úgy látják, a magyar gazdaság kilábalása várhatóan előbb indul, mint a többi közép-európai EU-gazdaságé, mivel a magyarországi oltási program is előbbre tart, mint a térség többi országában és a korlátozások feloldása is megkezdődött már.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics csütörtökön ismertetett tanulmányában közölte: az általa Közép- és Kelet-Európára kidolgozott, GDP-súlyozással számolt gazdasági hangulatindex (ESI) soha nem emelkedett egyetlen hónap alatt olyan mértékben, mint áprilisban.

A ház londoni elemzői közölték: várakozásuk az, hogy a térség gazdaságainak hangulati indexe tovább erősödik, különösen a szolgáltatási szektorban.

Az elmúlt egy hónapban ugyanis folyamatosan csökken a naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma, az oltási programok egyre lendületesebben haladnak ezekben az országokban, és a helyi hatóságok most már hozzákezdtek a korlátozások enyhítéséhez – áll a Capital Economics elemzésében.

A ház londoni elemzői szerint lehetséges, hogy a térség gazdaságainak fellendülése a mostani negyedévben még nehézkes ütemben gyorsul, mivel a járvány hatásai még érződnek, de a legnagyobb gazdasági károkat okozó korlátozásokat valószínűsíthetően a következő néhány hónapban feloldják, és ez megteremti a lehetőséget arra, hogy a harmadik negyedévtől erőteljes, tartós kilábalás kezdődjön a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban – áll a Capital Economics csütörtökön Londonban bemutatott friss tanulmányában.

A ház jelenleg érvényes új előrejelzése szerint a magyar gazdaság kilábalása várhatóan előbb indul, mint a többi közép-európai EU-gazdaságé, mivel a magyarországi oltási program is előbbre tart, mint a térség többi országában és a korlátozások feloldása is megkezdődött már.

A Capital Economics a magyar gazdaságban az idei év egészére 4 százalékos, 2022-ben 6 százalékos GDP-növekedést valószínűsít. Az elemzőműhely számításai szerint ugyanakkor a magyar hazai össztermék értéke 2022 végén még így is 2 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti szintektől. A cég – most első ízben – 2023-ra is adott prognózist: várakozása szerint abban az évben 4,5 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság teljesítménye. Ezek az előrejelzések valamivel derűlátóbbak a szélesebb londoni elemzői konszenzusnál.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott legutóbbi országelemzésében azt valószínűsítette, hogy a magyar hazai össztermék az idén 3,2 százalékkal, jövőre 5,6 százalékkal növekszik reálértéken.

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service a magyar gazdaságról összeállított idei éves országjelentésében 2021-re 3 százalékos, 2022-re 5,1 százalékos növekedést jósolt.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2021. március 2.

3,6 százalékkal csökkent a GDP az utolsó negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben éves összehasonlításban visszaesett, de az előző negyedév viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt – jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2020. december 1.

4,6 százalékkal csökkent a GDP

A bruttó hazai termék volumene 4,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.