4,6 százalékkal csökkent a GDP

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. december 1.
Címkék: , ,
Rovat:
A bruttó hazai termék volumene 4,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél 11,4 százalékkal nagyobb, az előző év azonos időszakinál 4,6 százalékkal kisebb volt – erősítette meg kedden második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A nemzetgazdaság teljesítménye az első három negyedévben 5,5 százalékkal visszaesett a nyers adatok szerint.

A bruttó hazai termék harmadik negyedévi, 4,6 százalékos visszaeséséből a szolgáltatások 2,2 százalékpontos, az ipar 0,4 százalékpontos, az építőipar 1,0 százalékpontos csökkenést okozott.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 1,7 százalékpontos, a bruttó felhalmozás 2,8 százalékpontos – ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás, a beruházások 4,3 százalékpontos – a külkereskedelmi forgalom egyenlege 0,1 százalékpontos csökkenést okozott.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


OC: meglódult az ingatlanpiac
2021. április 22.

OC: meglódult az ingatlanpiac

Az árak két számjegyű növekedése megállt, ez alól egyedül Pest megye a kivétel, ahol – alighanem a pandémia hatására – 25 százalékos volt az árnövekedés egy év alatt.