Nyilvános a fogyasztóbarát cégek listája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) felállította a fogyasztóvédelmi jogszabályokat betartó vállalkozások pozitív listáját.

Az a vállalkozás kaphat pozitív – fogyasztóbarát – minősítést, amely valamennyi előírt vizsgálaton, így például az árak megállapításával és feltüntetésével, a szavatossági és jótállási ügyek kezelésével, vagy a vásárlók könyvébe tett bejegyezések elintézésével kapcsolatos vizsgálaton, illetve az idegenforgalom ellenőrzésen is jól szerepelt.

A listán azok a vállalkozások szerepelnek, amelyek három országos vizsgálaton is hiba nélkül átmentek, illetve a megelőző egy évben nem alkalmaztak velük szemben fogyasztóvédelmi szankciót, és nem volt megalapozott panasz ellenük. Első körben azok a vállalkozások kerültek a listára, amelyeket az árfeltüntetés és árfelszámítással kapcsolatos témavizsgálaton ellenőriztek.

Ezen kívül bármelyik vállalkozás kérhet átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálatot a saját cégénél, annak érdekében, hogy a hatóság fogyasztóbarát minősítést adjon cégének.

A fogyasztóbarát cégek listája megtekinthető a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján (www.nfh.hu), de a pozitív listán szereplő cégek egy tanúsító oklevelet is kapnak, s azt az üzletben, vendéglőben kifüggeszthetik.

Az igazolást elnyerő vállalkozás vállalja az esetleges utóellenőrzést, és amennyiben egy utó- vagy újbóli ellenőrzés során a hatóság jogsértést tár fel, az üzletben kifüggesztett dokumentumot el kell távolítani, és lekerül a hatóság pozitív listájáról. A vállalkozásoknak azt is tudomásul kell venniük, hogy panasz esetén az ellenük érkezett bejelentést soron kívül vizsgálja a hatóság.

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.