Olaszországban terjeszkedik a tőzsdén jegyzett magyar agrárcég


Az UBM Holding Nyrt. leányvállalatot alapított Milánóban, ahol takarmánygyártáshoz szükséges alapanyagokkal kereskednek majd – közölte a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégcsoport sajtóközleményében szerdán.

A vállalat tervei szerint az ősztől induló üzleti évben 100 ezer tonna, míg a 2024/2025-ös üzleti évben már 180 ezer tonna takarmánygyártáshoz szükséges kukoricával, búzával, szójababbal, árpával, továbbá napraforgó-, repce- és szójadarával kereskednek majd Olaszországban.

A csoport eddig négy kereskedelmi irodát működtetett – Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Ausztriában -, így a most alapított leányvállalata az ötödik a sorban.

A közlemény szerint a Magyarországról Olaszországba irányuló gabonaexport tavaly meghaladta a 2 millió tonnát: mintegy 840 ezer tonna búzát, körülbelül 1,1 millió tonna kukoricát, míg hozzávetőlegesen 310 ezer tonna árpát szállítottak az itteni cégek Olaszországba.

Az UBM várakozásai szerint a baromfi- és sertéshús-fogyasztás globálisan 10 százalék körüli mértékben növekszik majd a következő években, ami a takarmányszektorra is kihat.

A cég jelenleg 575 ezer tonna takarmányt állít elő, emellett 1,7 millió tonnával kereskedik; összesen hat takarmánygyárat működtet Magyarországon, Szlovákiában és Romániában.

Az UBM Holding Nyrt. adózott eredménye a 2022 június végével zárult üzleti évben 2,8 milliárd forint volt, árbevétele 155,36 milliárd forintot tett ki. A társaságot a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában jegyzik, a cég papírjai kedden 1460 forinton zártak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.