Optimistábbak a kkv-k, mint egy éve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Javult a hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek várakozása, a K&H kkv bizalmi index 2013 első negyedévi értéke 9 ponttal mínusz 26 pontra emelkedett a megelőző negyedéviről – közölte a K&H Bank.


Az index készítői azonban bizonytalannak tartják, hogy az ötödik negyedéve tartó hullámzás után az idei első negyedévi növekedés tartósnak bizonyul-e.

A közlemény szerint az optimizmus minden kategóriában megfigyelhető, de legnagyobb mértékben a mikrovállalkozások várakozásai fordultak pozitív irányba. Ez feltehetően összefügg az általános fogyasztói bizalom erősödésével, ami az alacsony inflációnak és a 10 százalékos rezsicsökkentésnek köszönhető – idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályvezetőjét.

A különböző ágazatokba tartozó cégek közül továbbra is a mezőgazdaságban működő vállalkozások a legoptimistábbak, míg a szolgáltató szektorban csupán enyhe javulás látható.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A vállalkozók optimizmusa leginkább a gazdaságpolitikával, a közterhekkel, valamint a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások javulásával magyarázható. Nőtt azoknak a cégeknek az aránya, amelyek szerint a kormányzat a következő egy évben vállalkozásbarát intézkedéseket hoz majd, másrészt egyre többen számítanak a közterhek csökkenésére vagy stagnálására.

Emellett emelkedett azoknak a cégeknek az aránya is, amelyek alacsonyabb hitelkamatokra számítanak, összefüggésben a csaknem egy éve csökkenő jegybanki alapkamattal – olvasható az összegzésben.

A K&H a GfK közreműködésével vizsgálja a mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan publikált negyedéves K&H kkv bizalmi index 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság vezetője véleményének megkérdezése alapján készül.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 30.

A Szerencsejáték Zrt. 821 milliárd forint árbevételt ért el tavaly

Eredményes évet zárt a Szerencsejáték Zrt. 2022-ben, 821 milliárd forint szerencsejátékokból származó árbevételt és 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el, az EBITDA mutatója pedig 37,2 milliárd forintra növekedett – közölte a Szerencsejáték Zrt. a kedden eljuttatott közleményében.

2023. május 30.

Átalakította a gondolkodást az infláció

A harmincas, negyvenes, ötvenes éveikben járó magyar vásárlók döntéseit immáron alapvetően befolyásolja az infláció, részben jobban odafigyelnek arra, mit vásárolnak, részben csökkentették a nem feltétlenül szükséges beszerzéseiket – derül ki a 30 és 59 év közöttiek körében végzett K&H biztos jövő felméréséből. A megkérdezettek 92 százaléka jobban odafigyel arra, hogy mit, hol érdemes megvenni. Ez a falvakban élők esetében majdnem mindenkire igaz, ám a fővárosban élők 80 százaléka is jobban körülnéz, mielőtt a pénztárcájához nyúl. A nők szintén jobban figyelnek erre, mint a férfiak.

2023. május 30.

Az MI terjedésével állások tömegei alakulnak át

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.