Optimistábbak a kkv-k, mint egy éve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Javult a hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek várakozása, a K&H kkv bizalmi index 2013 első negyedévi értéke 9 ponttal mínusz 26 pontra emelkedett a megelőző negyedéviről – közölte a K&H Bank.


Az index készítői azonban bizonytalannak tartják, hogy az ötödik negyedéve tartó hullámzás után az idei első negyedévi növekedés tartósnak bizonyul-e.

A közlemény szerint az optimizmus minden kategóriában megfigyelhető, de legnagyobb mértékben a mikrovállalkozások várakozásai fordultak pozitív irányba. Ez feltehetően összefügg az általános fogyasztói bizalom erősödésével, ami az alacsony inflációnak és a 10 százalékos rezsicsökkentésnek köszönhető – idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályvezetőjét.

A különböző ágazatokba tartozó cégek közül továbbra is a mezőgazdaságban működő vállalkozások a legoptimistábbak, míg a szolgáltató szektorban csupán enyhe javulás látható.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A vállalkozók optimizmusa leginkább a gazdaságpolitikával, a közterhekkel, valamint a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások javulásával magyarázható. Nőtt azoknak a cégeknek az aránya, amelyek szerint a kormányzat a következő egy évben vállalkozásbarát intézkedéseket hoz majd, másrészt egyre többen számítanak a közterhek csökkenésére vagy stagnálására.

Emellett emelkedett azoknak a cégeknek az aránya is, amelyek alacsonyabb hitelkamatokra számítanak, összefüggésben a csaknem egy éve csökkenő jegybanki alapkamattal – olvasható az összegzésben.

A K&H a GfK közreműködésével vizsgálja a mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan publikált negyedéves K&H kkv bizalmi index 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság vezetője véleményének megkérdezése alapján készül.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan – jelentette be szerdán a KSH.

2024. április 17.

Hatalmasak az anyagi különbségek a középkorúak táborában

Bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya. A K&H biztos jövő felmérés idei első negyedéves eredményei szerint a 30-59 évesek 58 százaléka inkább pozitívnak tartja az anyagi helyzetét, 42 százalékuk pedig gyengének. A válaszadók háztartásában az átlagos jövedelem 499 ezer forint volt, ami magas értéknek számít, ugyanakkor a korábban látott emelkedés megállt. A középkorúak 2 százaléka átlagosan 232 ezer forintos háztartási jövedelem mellett úgy érzi, hogy nélkülöznie kell, míg a másik végletet a 751 ezer forintos átlaggal rendelkezők képviselik, akiknek nincs anyagi gondja és rendszeresen félre tudnak tenni.