Ötéves csúcson a vállalati felvásárlások értéke a régióban


Az összeolvadási és felvásárlási (M&A) ügyletek száma 32 százalékkal 889-re, értékük 41 százalékkal 67 milliárd euróra nőtt a közép- és kelet-európai régióban- derül ki a Mazars pénzügyi tanácsadó és a Mergermarket közös idei tanulmányából.

A régió 2021-ben is megőrizte vonzerejét. Magyarországon összesen 40 nyilvános M&A tranzakciót bonyolítottak le 549 millió euró összértékben tavaly.

Michel Kiviatkowski, a Mazars pénzügyi tanácsadásokért felelős közép-kelet-európai vezetője a közlemény szerint hangsúlyozta: a régió erőssége a diverzifikált gazdaság: erős IT-szektor, növekvő középosztály, jelentős természeti erőforrások. Mindezek vonzó környezetet jelentenek az üzleti szereplőknek világszerte, nagy a nyomás, hogy alakítsák át ellátási láncaikat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ukrajnai invázió alaposan átrajzolja majd a térség realitásait.

A határokon átnyúló M&A tranzakciók volumene és értéke (Oroszországot is beleszámítva) 36 százalékkal nőtt, és elérte a 32,5 milliárd eurót, ami 2016 óta a legmagasabb éves tranzakciós érték. Az ügyletek száma 371 volt, 34 százalékkal több a megelőző évnél.

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés kiemeli, hogy a piaci környezet ellentmondásos, a befektetések helyzete “nem mindig könnyű”, a kormány visszaállamosított néhány korábban privatizált céget, és az M&A ügyleteket nem fogadják tárt karokkal. A “keleti nyitás” politikája keretében a kormány Kínával törekszik szorosabb kapcsolatra, és ösztönzi a kínaiak részvételét a nagy zöldmezős projektekben.

Gál Balázs, a Mazars Tanácsadási Üzletágának vezetője kiemelte: Magyarországon a közepes ügyletek száma lecsökkent, néhány nagy és rengeteg kisebb, induló vállalkozásokat és korai növekedési fázisban lévő cégeket érintő tranzakció jellemzi a piacot.

A régióban változatlanul négy ország uralta a piacot: Lengyelország (192 ügylettel, 12 milliárd euróval), Oroszország (146), Ausztria (119) és a Cseh Köztársaság (86). Az ügyletek értékét illetően, Oroszország végzett az első helyen, 20,4 milliárd euróval, ami 15 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Ausztriában 33 százalékkal 12,9 milliárd euróra nőtt a tranzakciók értéke. Csehországban az érték az előző évi négyszeresére, 10,3 milliárd euróra nőtt, de ez nagyrészt egy technológiai megatranzakciónak köszönhető. Lengyelországban 10 százalékkal 10,1 milliárd euróra nőtt az érték.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jobban drágultak az albérletek vidéken, mint Budapesten

Budapesten átlagosan 7,5 százalékkal nőttek az albérletárak egy év alatt, de a nagyobb vidéki városokban még ezt is meghaladta az emelkedés üteme. Az Otthon Centrum legfrissebb mérései szerint a budapesti VI. kerületben már negyedmillióhoz közelít az albérletár átlag értéke. Továbbra is a nagyobb panelek a legolcsóbb bérlemények – olvasható a cég közleményében.

2022. június 24.

A kartellezés, a rajtaütés és a versenyjogi compliance

A versenyjogi compliance egyre ismertebb a jogászok, ügyvédek, cégvezetők körében, ennek ellenére sok vállalkozás akkor találkozik először ezzel a kifejezéssel a gyakorlatban, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már megindította versenyfelügyeleti eljárását. Különösen így van ez akkor, amikor a GVH kartellt gyanít és a vizsgálók váratlanul megjelennek a vállalkozásoknál. Ilyen nem várt esetben is érdemes együttműködni a GVH-val. Dr. Péli-Bencze Márkot, a Gazdasági Versenyhivatal Felderítő Irodájának vezetőjét kérdeztük.