Padlón az üzleti bizalom Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fogyasztó bizalom megroppanása után az üzleti szférában is drasztikusan romlottak a kilátások áprilisban. A GKI összevont konjunktúraindexe sohasem esett még ekkorát egyetlen hónap alatt. Az InfoTandem infografikája.

A Fogyasztói bizalmi index brutális, csaknem 40 pontos egyhavi zuhanását látva sejthető volt, hogy áprilisban a GKI Gazdaságkutató Zrt. által számított Üzleti bizalmi index is mélyrepülésbe fordul. És valóban, ez az indikátor is több mint 25 pontos visszaesést produkált. Így nem csoda, hogy a fenti két részmutatóból kalkulált GKI konjunktúraindex szintén példátlan mértékű lejtmenetet hozott össze: a márciusi -4,5 pontról -33,1 pontig süllyedt. Noha voltak már a mostaninál lényegesen pesszimistábbak is a várakozások (2009 első felében, a világgazdasági válság mélypontján, a konjunktúraindex a -45 pontos szint alá is benézett), de a jelenlegi, csaknem 30 pontos vágás nagyságrendjét jól jelzi: 10 pontnál nagyobb süllyedést eddig még sohasem mértek az index történetében egyetlen hónap alatt.

Az Üzleti bizalmi indexnél nem csak a most beállított -27,2 pontos szint aggasztó, hanem az is, hogy ez a mutató (az előző havi -1,8-as értéket leszámítva) nagyon hosszú ideje, 2013 decembere óta stabilan a pozitív tartományban tartózkodott. A mostaninál mélyebb szintre legutóbb 2009 júniusában volt példa.

Nem meglepő módon, az üzleti szférán belül mind a négy vizsgált ágazat várakozásai drasztikusan romlottak. A legsúlyosabban, mintegy 35 ponttal, a szolgáltatások szakadtak be (pedig e terület még márciusban is pozitívban volt), legkevésbé pedig az ipar járt rosszul. Utóbbinál is 20 pont körüli volt azonban a visszaesés, ami azt jelzi, hogy gyakorlatilag minden téren fokozódott a pesszimizmus. Beszédes adat, hogy a termelés bővülésében bízó cégek aránya a márciusi 21 százalékról 5 százalékra olvadt, miközben termeléscsökkenéstől tartóké 18-ról 65 százalékra ugrott.

A tizenegy éves mélypontján lévő ipari bizalmi indexhez képest az építőipari indikátor hét éve volt utoljára hasonlóan mély gödörben. Áprilisban a mélyépítők várakozásai összeomlottak, de a magasépítők is borúlátóbbá váltak. A kereskedelmi bizalmi index szintén csak 2009 elején volt gyengébb a mostaninál. E cégkörben a rendelésállományt még soha nem látták ilyen alacsonynak. Az igazán fájó hideg zuhanyt azonban a szolgáltató szektornak kellett elszenvednie: a legoptimistább pozícióból a legpesszimistább helyen találta magát; főként a forgalmi várakozások romlottak.

Az elmúlt több mint hat évben a magyarországi cégek között a létszámbővítést tervezők aránya rendre meghaladta a csökkentésben gondolkodókét, ám áprilisban itt is fordulat következett be. A foglalkoztatási hajlandóság masszívan a negatív tartományba került, a legnagyobb mértékben az iparban. Még ennél is nagyobbat zuhant a magyar gazdaság jövőjének megítélését tükröző részmutató, megközelítve a 2009 legdurvább hónapjaira jellemző szintet.Kapcsolódó cikkek

2022. december 6.

Gyülekező felhők a magántőkealapok piacán

Bár a magántőkealapok továbbra is meghatározó szereplői a globális pénzpiacoknak, a jelenleg uralkodó pénzügyi és makrogazdasági hatások, néhány sötétebb felhőt is sodorhatnak a szereplők fölé. A befektetők ezért kénytelenek lesznek az eddig jól bevált stratégiai irányokon módosítani, hogy a korábbian tapasztalt hozamokat elérjék, vagy legalább megközelítsék. Az RSM Hungary szakértőjének cikke.

2022. december 6.

GKI: az ingatlanosok többsége szerint már nem emelkednek tovább a lakásárak

Az ingatlanosok többsége a használt és az új építésű lakások árában is stagnálásra számít a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint. Átalakul a fővárosi ingatlanpiac is, a Duna House elemzése szerint megnőtt a kereslet a belvárosi lakások iránt, miközben visszaszorult a harmadik helyre a korábbi csúcstartó, Angyalföld.

2022. december 6.

A 2023. évi adóváltozások főbb irányai – NAV-Figyelő 48. hét

Megjelent az Adóvilág új száma – fókuszban a 2023. évi adóváltozások. A NAV saját hivatalos lapjának legújabb számában a bárki számára elérhető cikk a jövő évtől hatályos adóváltozásokat veszi szemle alá, amelyek az adminisztráció egyszerűsítésére, az európai uniós jogharmonizációra, illetve a gazdaság fehérítésére irányulnak.