Padlón az üzleti bizalom Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fogyasztó bizalom megroppanása után az üzleti szférában is drasztikusan romlottak a kilátások áprilisban. A GKI összevont konjunktúraindexe sohasem esett még ekkorát egyetlen hónap alatt. Az InfoTandem infografikája.

A Fogyasztói bizalmi index brutális, csaknem 40 pontos egyhavi zuhanását látva sejthető volt, hogy áprilisban a GKI Gazdaságkutató Zrt. által számított Üzleti bizalmi index is mélyrepülésbe fordul. És valóban, ez az indikátor is több mint 25 pontos visszaesést produkált. Így nem csoda, hogy a fenti két részmutatóból kalkulált GKI konjunktúraindex szintén példátlan mértékű lejtmenetet hozott össze: a márciusi -4,5 pontról -33,1 pontig süllyedt. Noha voltak már a mostaninál lényegesen pesszimistábbak is a várakozások (2009 első felében, a világgazdasági válság mélypontján, a konjunktúraindex a -45 pontos szint alá is benézett), de a jelenlegi, csaknem 30 pontos vágás nagyságrendjét jól jelzi: 10 pontnál nagyobb süllyedést eddig még sohasem mértek az index történetében egyetlen hónap alatt.

Az Üzleti bizalmi indexnél nem csak a most beállított -27,2 pontos szint aggasztó, hanem az is, hogy ez a mutató (az előző havi -1,8-as értéket leszámítva) nagyon hosszú ideje, 2013 decembere óta stabilan a pozitív tartományban tartózkodott. A mostaninál mélyebb szintre legutóbb 2009 júniusában volt példa.

Nem meglepő módon, az üzleti szférán belül mind a négy vizsgált ágazat várakozásai drasztikusan romlottak. A legsúlyosabban, mintegy 35 ponttal, a szolgáltatások szakadtak be (pedig e terület még márciusban is pozitívban volt), legkevésbé pedig az ipar járt rosszul. Utóbbinál is 20 pont körüli volt azonban a visszaesés, ami azt jelzi, hogy gyakorlatilag minden téren fokozódott a pesszimizmus. Beszédes adat, hogy a termelés bővülésében bízó cégek aránya a márciusi 21 százalékról 5 százalékra olvadt, miközben termeléscsökkenéstől tartóké 18-ról 65 százalékra ugrott.

A tizenegy éves mélypontján lévő ipari bizalmi indexhez képest az építőipari indikátor hét éve volt utoljára hasonlóan mély gödörben. Áprilisban a mélyépítők várakozásai összeomlottak, de a magasépítők is borúlátóbbá váltak. A kereskedelmi bizalmi index szintén csak 2009 elején volt gyengébb a mostaninál. E cégkörben a rendelésállományt még soha nem látták ilyen alacsonynak. Az igazán fájó hideg zuhanyt azonban a szolgáltató szektornak kellett elszenvednie: a legoptimistább pozícióból a legpesszimistább helyen találta magát; főként a forgalmi várakozások romlottak.

Az elmúlt több mint hat évben a magyarországi cégek között a létszámbővítést tervezők aránya rendre meghaladta a csökkentésben gondolkodókét, ám áprilisban itt is fordulat következett be. A foglalkoztatási hajlandóság masszívan a negatív tartományba került, a legnagyobb mértékben az iparban. Még ennél is nagyobbat zuhant a magyar gazdaság jövőjének megítélését tükröző részmutató, megközelítve a 2009 legdurvább hónapjaira jellemző szintet.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. április 12.

Az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).