Pénzügy és számvitel alapszakot indít a Műegyetem (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyedülállóan gyakorlati képzést, Pénzügyi-számviteli informatika valamint Nemzetközi pénzügyek és számvitel specializációt, valamint Budapest legmodernebb oktatási épületét kínálja 2015 szeptemberétől a Műegyetemen az induló Pénzügy és számvitel alapszak hallgatóinak. A leendő diákok előtt álló perspektívákról Dr. Ormos Mihállyal, a szak felelősével beszélgettünk.


Miért döntött úgy a BME, hogy jó pár évvel a Bologna rendszer bevezetése után beindítja a pénzügy és számvitel alapképzését?

A BME Üzleti Tudományok Intézete 2005-ben a Bologna-rendszerű felsőoktatási rendszer bevezetését követően azzal az elképzeléssel vágott bele az új képzési struktúrába, hogy inkább kevesebb, de relatíve nagy hallgatói létszámmal indított szakot futtat. A nagyobb hallgatói létszám ugyanis véleményünk szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy színvonalas képzést tudjon nyújtani egy intézmény, hiszen egy megfelelő méretű hallgató tömeg mintegy rákényszeríti az oktatókat arra, hogy magas színvonalon oktassanak. Ráadásul a BME-n régi hagyományai vannak az oktatás hallgatói véleményezésének, igen komoly visszacsatolásának, így ez egy alapvető kényszerítő erő is. Ennek megfelelően két, az üzleti képzési ághoz kapcsolódó alapszakkal indítottuk képzési palettánkat: a gazdálkodási és menedzsment, valamint a nemzetközi gazdálkodás alapszakkal természetesen a műszaki menedzser képzés mellett, ami komoly üzleti kapcsolódásokat mutat, de a műszaki területen van akkredtitálva. 2014-ben döntöttünk úgy, hogy a mesterképzési struktúrához való harmonizáció jegyében, amely képzési szinten már 2008-óta fut a nappali pénzügy és a részidős számvitel mesterképzési szakunk jelenleg 400 fő feletti beiratkozott hallgatói létszámmal, elindítjuk a Pénzügy és számvitel alapszakot is. Képzési tervünket a Magyar Felsőoktatási Akkredtitációs bizottság egyhangúlag támogatta, így az Oktatási Hivatal felvette az alapképzési szakok közé intézményünket is e területen, és megadta a szak indítására vonatkozó engedélyt.

Milyen intézményi és oktatási infrastruktúrát kínál a BME a gazdasági alapszakos hallgatói számára?

A Műegyetem üzleti alapszakjainak, és így a Pénzügy és számvitel alapszakjának is, az egyetem legújabb, a 2010-ben átadásra került, Lágymányosi kampuszán elhelyezkedő Q épületbe ad otthont. Ez az épület az egyetem, de talán Budapest legmodernebb és legfelszereltebb oktatási épülete, amelyben minden a mai kor igényeinek megfelelően lett kialakítva. E téren tehát bizton állíthatom, hogy a 21. század követelményeinek megfelelő környezetben köszönthetjük hallgatóinkat. A képzés minőségében mekkora szerepet játszik a tanárok szakmai felkészültsége és emberi hozzáállása?

Ez két egymástól első ránézésre könnyedén elválasztható tényezőnek tűnik, azonban egy képzés színvonalát, minőségét e két tényező együttes mérlegelésén keresztül lehet csak definiálni. A szakmai felkészültség tekintetében Intézetünk – szerénytelenség nélkül állíthatom – kiemelkedik a hazai képzőhelyek tekintetében. A képzésben résztvevő kollégák több, mint 90%-a rendelkezik tudományos fokozattal és ennek megfelelően rendszeresen jelenik meg szakmai fórumokon új önálló eredményeivel. Oktatóink valóban főállású oktatók, akik abszolút mértékben elkötelezettek a hazai felsőoktatás mellett. Emberi hozzáállásukat tekintve leginkább az olyan jellegű hallgatókkal való együttműködés tekintetében lehet lemérni, amelyek nem “kötelező” feladatokban öltenek testet, mint például a Tudományos Diákköri témavezetés, a projektfeladatok tekintetében a hallgatókkal történő együttműködés, amelyekben Intézetünk kimagasló eredményeket ér el. Persze vitathatatlan, hogy ilyetén eredményeinkhez nagyban járul hozzá az is, hogy a képzéseinkre felvételt nyerő hallgatók azért kimagasló teljesítményt nyújtanak, hiszen a felvételi statisztikákban képzéseink minden esetben dobogós helyezést érnek el a felvett hallgatók átlagpontszáma tekintetében. Egy ilyen közegben nagyon jó dolgozni, hiszen a hallgatók érdeklődőek és előadásaink értő fülekre lelnek.

Milyen továbblépési lehetőségek nyílnak meg a végzettek számára?

A BME Üzleti Tudományok Intézete három nappali és három részidős szakot kínál az alapszakokon végzett hallgatók számára: Műszaki menedzser, Pénzügy, valamint Vezetés és szervezés mesterképzési szakot nappali formában, míg Marketing, Master of Business Administration (MBA) és Számvitel mesterszakot részidős formában. Értelemszerűen a Pénzügy és számvitel alapszakon végzők számára egyenes út vezet a Pénzügy vagy a Számvitel mesterszakra. E szakokon további specializációs lehetőségekkel találkozhatnak leendő hallgatóink. Elhelyezkedési lehetőségek tekintetében, ahogy maga a közgazdász szakma, úgy a BME-n végzett közgazdászok sem panaszkodhatnak. Az elmúlt 6 évben egyetlen olyan volt hallgatónkkal sem találkoztam, aki arról panaszkodott volna, hogy a képzésen elsajátított kompetenciák ne lennének versenyképesek a munkaerőpiacon. Miért érdemes a BME-n megszerezni a pénzügyi és számviteli alapdiplomát?

A BME Pénzügy és számvitel alapszakja azon túl, hogy természetesen teljesít minden olyan kritériumot, amit a hazai felsőoktatási szabályozás ezzel az alapszakokkal szemben támaszt, azt kell, hogy mondjam, hogy egészen különleges szakról van szó. Ez leginkább abban testesül meg, ahogy általában a műegyetemi szakokon az lenni szokott, hogy képzésünk teljesen gyakorlatorientált és kifejezetten a való életre készít fel. A képzési struktúrában megtalálható magas kredit értékű Projektfeladatok, amelyek minden esetben önálló a valós életből vett, az üzleti életben megjelenő probléma felvetést és megoldást takarnak, egészen különleges részei képzésünknek.

Hasonlóan ehhez a képzés során megjelenő szakirányok, amelyek egyedülállóak, kifejezetten BME specifikusak. Szakítottunk azzal a gondolattal, hogy a képzésen Pénzügy vagy Számvitel specializáció választható, mert véleményünk szerint a gazdasági munkakörben elhelyezkedő pályakezdőknek e két terület minden csínját-bínját el kell sajátítaniuk, hogy döntéseik során a két diszciplína összes alapvetését alkalmazni tudják. Nálunk a hallgatók által választható specializációk a következők: Pénzügyi-számviteli informatika, valamint Nemzetközi pénzügyek és számvitel specializáció.

A Pénzügyi-számviteli informatika specializációban kihasználjuk, hogy egyetemünkön működik hazánk legsikeresebb informatikával foglalkozó kara: a Villamosmérnöki és Informatikai Kar. E specializáció kurrikulumába bevontuk az informatikai kar néhány munkatársát, hogy valóban naprakész és használható tudást nyújthassunk hallgatóinknak olyan területen, amely vitathatatlanul fontos a munkaerőpiacon, ugyanakkor lényegében a hazai felsőoktatás más intézményében nem elérhető.

A másik specializáció a Nemzetközi pénzügyek és számvitel. Nehezen vitatható, hogy hazánk számviteli és pénzügyi sajátosságain túl, ahhoz hogy megalapozott döntéseket tudjon hozni egy vállalat (pontosabban annak vezetője) egyszerűen elengedhetetlen, hogy tisztában legyen a nemzetközi gyakorlattal. A nemzetközi számvitel jelentős különbségeket mutat a hazai szabályozáshoz képest, meglehetősen speciális információs rendszer. Ennek nem ismerete azt kell, hogy mondjam ma már egyértelmű versenyhátrányt jelent a szakmában. Hasonlóképpen a pénzügyekhez: a nemzetközi ismeretek nélkül nem nagyon megy.

E két specializációval véleményem szerint olyan versenyelőnyhöz jutnak végzős hallgatóink, amelyet hosszútávon tudnak kamatoztatni szakmai karrierjük során.

További információ és jelentkezés itt.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

EY: Világszerte tartanak az emberek az energiaárak emelkedésétől

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre – mutat rá az EY 21 piacon, többek között Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban, összesen közel 100 000 lakossági energiafogyasztó bevonásával készült kutatása. A megkérdezettek döntő többsége már egy 10 százalékos áramáremelést sem tudna kifizetni.

2024. február 28.

Megoszlik a felsővezetők véleménye a mesterséges intelligenciáról

Február elején hozta nyilvánosságra a Randstad a „HR Trends 2024” kutatás első részleteit. A több mint 350, különböző iparágakban működő hazai vállalat felsővezetőinek megkérdezésével zajlott kutatásból kinyert adatok révén többek között betekintést nyerhettünk a vállalati szektor üzleti kilátásaiba, HR kihívásaikba, létszámbővítési, béremelési és otthoni munkavégzéssel kapcsolatos terveikbe, információt kaphattunk az általuk nyújtott juttatásokról. Ezeken felül […]