Prolongált támogatás a föld vásárlásához


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Négymilliárd forintos támogatásra számíthat a következő években az nagyjából 5 ezer gazdálkodó, aki földet akar vásárolni.

A magyar gazdálkodók még négy évig vehetnek igénybe közvetlen állami támogatást termőföld vásárlása esetén. Erre az Európai Unió Tanácsa tavaly év végén adta beleegyezését. A szubvenció összértéke nem lehet több 2 milliárd forintnál.

Termőföldterületek vásárlásához nyújtható ez a közvetlen támogatás, amelynek összege az adásvételi szerződésben megállapított vételár legfeljebb 20 százaléka, de kérelmenként maximum 3 millió forint, és egy gazdálkodótól évente legfeljebb két támogatási kérelem fogadható be.

A támogatás csak olyan magánszemélynek nyújtható, aki a vétel időpontjában tulajdonosként a megvásárolni kívánt földterülettel közvetlenül határos legalább 5 hektárnyi ültetvényen vagy 1 hektárnyi egyéb mezőgazdasági földterületen legalább egy éve mezőgazdasági tevékenységet folytat. Továbbiakban – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara – azt is vállalja, hogy a támogatás kifizetésének időpontjától számított legalább 5 évig nem adja el a megvásárolt földterületet és azt kizárólag mezőgazdasági termelés céljára használja. A támogatás csak abban az esetben ítélhető oda, ha a meglévő és a megvásárolt földterület teljes mérete meghaladja a 210 aranykoronát, illetve szőlőültetvényként vagy gyümölcsösként használt mezőgazdasági földterület esetében a 2 hektárt – és azt nem erdészeti hasznosítású földterületként tartják nyilván.

Az unió által jóváhagyott másik 2 milliárdos állami támogatási keretből jelzáloghitelhez biztosítható kamattámogatás. Vagyis az a gazdálkodó élhet ezzel az állami támogatással, aki hitelből akar termőföldet vásárolni. Egy termőföld vásárló a magyar földjogi szabályok szerint maximum 300 hektárig egészítheti ki birtokát. Brüsszel előírása, hogy legfeljebb 75 millió forint összegű, s legfeljebb 20 éves futamidejű lehet a földvásárláshoz igénybe vett hitel, melyhez két év türelmi idő kötődik. A kölcsön kamatának mértéke az 5 vagy 10 éves futamidejű államkötvények hozamának 50 százaléka, plusz 1,75 százalék lehet.

A hitelkamat feltételei közé tartozik az is, hogy a gazdálkodó megfelel a hazai és uniós jog által előírt nyilvántartásba vételnek, megfelelő a szakképzettsége, betartja a helyes mezőgazdasági gyakorlatok és az életképes gazdaság működtetésére vonatkozó szabályokat.

A Magyar Agrárkamara szerint fontos tudni azt is, hogy egy termőterületre csak az egyik fajta, tehát vagy a közvetlenül adott 20 százaléknyi, vagy csak a hitelkamat-támogatás vehető igénybe.

Forrás: Népszabadság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.