Recesszió közeleg Németországban

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. augusztus 26.
Címkék: , , ,
Rovat:
A vártnál is erőseb mértékben, közel hétéves mélypontra csökkent az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe augusztusban. A jelek szerint a kereskedelmi viták elmélyülése recesszió felé taszítja a legnagyobb európai gazdaságot.

A müncheni székhelyű intézet hétfőn közölte, hogy a júliusi 95,8 pontról 94,3 pontra esett az index értéke, ami 2012 novembere óta a legalacsonyabb érték. Elemzők enyhébb visszaesést vártak.

Az index elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató a júliusi 99,6 pontról 97,3 pontra süllyedt, a hat hónapra előretekintő várakozások mutatója 92,1 pontról 91,3 pontra csökkent.

Az adatokat kommentálva Clemens Fuest, az ifo vezetője rámutatott, egyre több jel utal arra, hogy recesszió közeleg Németországban. Az exportorientált német vállalatokat súlyosan érinti a külső kereslet gyengülése, a vámok emelkedése és a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését övező bizonytalanságok.

Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal csökkent április-júniusban az előző negyedévhez képest. A központi bank előrejelzése szerint a GDP zsugorodott a nyári hónapokban is, mert a kevés megrendelés miatt csökkent az ipari termelés.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Csökkentek az adóbevételek Németországban
2019. augusztus 23.

Gyengélkedik a német gazdaság: a szövetségi pénzügyminisztérium csütörtöki adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 1,6 százalékkal kevesebb adóbevétel keletkezett.