Rekordot döntött a hazai közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI) áramlás


Miközben globálisan csökkenő tendenciát mutat a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) áramlása, Magyarország ellentétes trendet képvisel: a 2022-es év rekordjainak megduplázásával újabb mérföldkövet értünk el a beruházásösztönzés területén.

Több, mint 13 milliárd eurónyi beruházásA 2023-as év során 209 projekt kapott zöld utat, amelyek révén a működőtőke-beruházások összértéke meghaladta a 13 milliárd eurót és közel 20 ezer új munkahelyet teremtenek, ezáltal 30%-os növekedést realizálva. Ezek közül 69 projektet kiemelt beruházásként azonosítottak, összértékük pedig elérte a 11,8 milliárd eurót. Az impozáns beruházási rekordot valószínűleg 2024-ben is sikerül majd megdönteni a 2024 januárjában bevezetett jogszabályváltozásoknak köszönhetően, amelyek között kiemelkedik az Eredmény Alapú Egyedi Kormánydöntéssel Nyújtható (EKD) támogatás bevezetése. A januárt óta működő, új rendszer alapvető célja, hogy a fejlesztési adókedvezmény helyett készpénztámogatást nyújtson azoknak a vállalatoknak, amelyeket a globális minimumadó bevezetése érinthet negatívan.A jogszabályváltozások további fontos eleme a profitrepatriálás támogatásának bevezetése, amely a külföldön működő leányvállalatokkal rendelkező magyar nagyvállalatok számára jelent új lehetőséget. Ez a lépés újabb támogatási formát kínál, mely elősegíti a hazai vállalatok nemzetközi versenyképességének növelését.Az EKD támogatás reformja nem áll meg a fent említett újításoknál; a kormány további lépéseket is tett a beruházások ösztönzése érdekében:– K+F EKD Támogatás: A kutatás-fejlesztési projektek támogatási intenzitása jelentősen megugrik, akár 50%-ra is emelkedhet a korábbi 25%-os támogatási szintről.– Szolgáltatóközpontok Támogatása: Csökken a támogatáshoz szükséges minimális létszám követelménye, 50 főről 25 főre, ezzel is ösztönözve a központok létrehozását és bővítését.– Képzési Támogatás: Az igénybe vehető képzési támogatás mértéke is emelkedik, 2 millió euróról 3 millió euróra, ami további lehetőséget biztosít a munkaerő fejlesztésére.Fontos a szakértői jelenlétBár a feltételek jóval kedvezőbbek és rugalmasabbak, mint korábban, az a tapasztalatunk, hogy sajnos sok vállalkozás szakértői segítség nélkül nehezen igazodik ki a lehetőségek között. Egy többmilliárd forintos beruházás esetében milliókat, sőt, akár százmilliókat is jelenthet, hogy jól mérje fel a vállalat, mire igényelhet esélyesen támogatást. Az új EKD támogatások bevezetése és a kapcsolódó jogszabályi változások jelentős lépést jelentenek a magyar gazdaság versenyképességének javítása felé. Az eredmények már most is biztatóak, és a jövőbeli tervek még inkább megerősítik a fenntartható fejlődést a vállalati beruházások területén.

Forrás: nvestment and Business Services Hungary sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.