Ezer felett a tisztán hölgyekből álló menedzsmenttel működő milliárdos vállalkozások száma


A milliárdos árbevételű cégek számához további 200 céggel járultak hozzá a női vállalkozások az elmúlt két évben. Az idősebb korosztályok felé haladva folyamatosan nő a hölgyek aránya a menedzsmentben, de várhatóan az ESG előretörésével a jövőben a számuk tovább nőhet.

A 2023-as cégtrend az OPTEN adatai szerint 12 ezerrel kevesebb céget mutat, mint az azt megelőző évben. „Az egyik mérőszám szerint azonban nyugodtan kijelenthető, hogy tavaly a hölgyek sikertörténete a negatív tendenciák ellenére is folytatódott, a magasabb árbevételű vállalkozásoknál növelték a részarányukat. Két évvel ezelőtt még csupán 700, egy évvel ezelőtt már 800-at meghaladó milliárdos női vállalkozás volt, de mára a számuk átlépte az ezres nagyságrendet.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője. Érdemes megjegyezni, hogy bár a tisztán női vezetésű vállalkozások inkább a közepes és kisebb vállalkozásoknál találhatóak, a nők jelen vannak a milliárdos árbevétellel rendelkező cégek felében is valamilyen formában a cégvezetésben.

A női és férfi szerepkörök erősebben megmutatkoznak, amikor az életkor és a nem együttesen kerülnek vizsgálatra a tulajdonosok esetében. Az idősebb korosztályok felé haladva folyamatosan nő a hölgyek aránya, míg a fiatal vállalkozók között továbbra is a férfiak dominálnak. Ennek okai részben a vállalkozáson kívül keresendők. A fiatalabb generációk körében az anyai szerepkör hangsúlya értelemszerűen erősebb, míg az idősebb korosztályokban már az általánosan alacsonyabb férfi átlagéletkor is érezteti hatását.

Jelenleg a legfiatalabb vállalkozói réteg a Z generáció tagjaiból áll, és ebben a csoportban csupán 33 százalék a női cégtulajdonosok aránya, míg a legidősebb veterán generációban (1945 előtt születettek) ez az arány már 53 százalék. A cégjegyzésre jogosultak esetében is hasonló generációs tendenciát figyelhetünk meg, bár általánosságban a hölgyek aránya ebben a szerepkörben valamivel alacsonyabb, mint a tulajdonosok körében.

A jövőben a vállalati fenntarthatóság zálogaként elhíresült ESG-re eső nagyobb fókusz is hozzájárulhat a női szerepvállalás növekedéséhez. Az ESG (Environmental, Social, Governance) szempontok között kiemelt jelentőséggel bír a diverz, vegyes menedzsmentek és tulajdonosi körök jelenléte a nemi és korosztályi összetétel tekintetében. Az ESG-szempontok fontos iránytűk a fenntartható üzleti gyakorlatok kialakításában, melyek a vállalatok és a környezet egyensúlyára, a társadalmi igazságosságra és a jó kormányzásra összpontosítanak. Ezek az értékek egybeesnek olyan értékekkel, amelyeket a nők gyakran magukénak éreznek, és amelyeket erősíteni tudnak a menedzsmentben.

A nők jelenléte a menedzsmentben számos előnnyel jár. A különböző perspektívák, a konfliktuskezelési képességek és az empátia nagyobb mértékben jelen vannak a női vezetők által vezetett szervezetekben. Az ilyen szervezetek sokkal inkább hajlamosak fenntarthatóbb üzleti gyakorlatokra, ami hosszú távon előnyös mind az üzleti teljesítmény, mind a társadalmi hatások szempontjából.

Az elmúlt évben jelentős visszaesés tapasztalható a hazai vállalkozások számában, az OPTEN adatai alapján idén már több mint 12 ezerrel kevesebb vállalkozás járul hozzá a GDP alakulásához. Természetesen ez a folyamat a tulajdonosok, cégjegyzésre jogosult természetes személyek számának csökkenését is eredményezte. A csökkenés nem válogatott a nemek között, azonban a női tulajdonosok jobban érintettek voltak és aktívabban vettek részt ebben a folyamatban.

Bár a hazai vállalkozások többségében még mindig magasabb a férfi tulajdonosok és ügyvezetők száma, a nők részvétele a menedzsmentben – legyen az tulajdonosi vagy cégjegyzésre jogosult pozíció – továbbra is jelentős. Jelenleg mintegy 247 ezer hölgy tulajdonos van jelen, számuk 2023-ra több mint 13 ezerrel csökkent, ami alapvetően a vegyes tulajdonosi körből való kilépés eredménye. A tulajdonosi körhöz hasonlóan a cégjegyzésre jogosult női vezetők száma is mérséklődött tavaly, kicsivel több mint 4 ezerrel az azt megelőző évhez képest. A kizárólag női tulajdonossal, cégvezetővel rendelkező vállalkozások oldaláról tekintve is csökkenés következett be 2023-ra, 1,8 ezerrel. Ezeknek a vállalkozásoknak a száma 81 ezer felett van, ami a cégbázis 17 százalékát jelenti, és az arányát tekintve az előző évhez képest változatlan. Ez az arány még mindig nagyon messze van a tisztán férfi vállalkozások mennyiségétől.

Forrás: OPTEN


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. április 12.

Az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).