Rekordszinten az infláció az euróövezetben


Januárban 5,1 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése a decemberi 5,0 százalék után az euróövezetben. Az Európai Unióban 5,6 százalékos növekedést mértek a decemberi 5,3 százalékot követően.

A fogyasztói árak emelkedéséhez a válságot követő fellendülés és a feldolgozóipari beszállítói nehézségek mellett a legnagyobb mértékben az energiaárak járultak hozzá: az euróövezetben januárban 28,8 százalékos volt az energiaárak éves emelkedése, magasabb a decemberi 25,9 százaléknál. Energiaárak nélkül a januári infláció 2,5 százalék volt a decemberi 2,8 százalékot követően – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek ára 3,5 százalékkal emelkedett januárban a decemberi 3,2 százalékkal szemben.

Az energia, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek nélkül a fogyasztási cikkek januári éves áremelkedése (maginfláció) három hónapja a legalacsonyabb volt, 2,3 százalék a decemberi 2,6 százalék után.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek januárban. Az energiaárak havi bázison 6,2 százalékkal nőttek, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek ára pedig 1,1 százalékkal. Energiaárak, valamint az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek árának leszámításával a fogyasztói árak havi bázison 0,9 százalékkal csökkentek januárban az euróövezetben.

A legnagyobb éves áremelkedés Litvániában alakult ki januárban, 12,3 százalékos, illetve 11 százalékos Észtországban és 8,8 százalékos Csehországban. A legalacsonyabb éves áremelkedést Franciaországban mérték, 3,3 százalékosat, Portugáliában 3,4 százalékosat és Svédországban 3,9 százalékosat.

Az Eurostat táblázatában az szerepel, hogy Magyarországon 7,9 százalék volt az éves infláció januárban a decemberi 7,4 százalék és a tavaly januári 2,9 százalék után. Januárban a havi áremelkedés 1,4 százalék volt.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Bemutatjuk a magáncsőd intézményét

Az eljárás legnagyobb előnye az lehet, hogy az adóst megvédi a kilakoltatástól, a magas végrehajtói költségektől, valamint a hitelezők versengéséből fakadó esetleges vagyonvesztéstől.

2022. június 29.

Folytatódott a hazai FinTech szektor térhódítása

Mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot.