Rekordszinten az infláció az euróövezetben


Januárban 5,1 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése a decemberi 5,0 százalék után az euróövezetben. Az Európai Unióban 5,6 százalékos növekedést mértek a decemberi 5,3 százalékot követően.

A fogyasztói árak emelkedéséhez a válságot követő fellendülés és a feldolgozóipari beszállítói nehézségek mellett a legnagyobb mértékben az energiaárak járultak hozzá: az euróövezetben januárban 28,8 százalékos volt az energiaárak éves emelkedése, magasabb a decemberi 25,9 százaléknál. Energiaárak nélkül a januári infláció 2,5 százalék volt a decemberi 2,8 százalékot követően – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek ára 3,5 százalékkal emelkedett januárban a decemberi 3,2 százalékkal szemben.

Az energia, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek nélkül a fogyasztási cikkek januári éves áremelkedése (maginfláció) három hónapja a legalacsonyabb volt, 2,3 százalék a decemberi 2,6 százalék után.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek januárban. Az energiaárak havi bázison 6,2 százalékkal nőttek, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek ára pedig 1,1 százalékkal. Energiaárak, valamint az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek árának leszámításával a fogyasztói árak havi bázison 0,9 százalékkal csökkentek januárban az euróövezetben.

A legnagyobb éves áremelkedés Litvániában alakult ki januárban, 12,3 százalékos, illetve 11 százalékos Észtországban és 8,8 százalékos Csehországban. A legalacsonyabb éves áremelkedést Franciaországban mérték, 3,3 százalékosat, Portugáliában 3,4 százalékosat és Svédországban 3,9 százalékosat.

Az Eurostat táblázatában az szerepel, hogy Magyarországon 7,9 százalék volt az éves infláció januárban a decemberi 7,4 százalék és a tavaly januári 2,9 százalék után. Januárban a havi áremelkedés 1,4 százalék volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 26.

EY: 4 éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában

Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi motortípus forgalmát, amivel a kontinens beelőzi az Egyesült Államokat és Kínát is – derül ki az EY nemzetközi elemzéséből. A tanulmány szerint 2040-re a belső égésű motorral hajtott járművek aránya az összes eladás kevesebb mint 1 százalékára zsugorodik világszerte.