Segít az ingatlaneladóknak az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két teljesen új elektronikus szolgáltatást is elindít az idén az adóhivatal. A két újdonság egyike a már ismert úgynevezett köztartozásmentes adatbázis, amely a közbeszerzéseknél lesz elengedhetetlen, a másik pedig az ingatlanértékesítési kalkulátor.

A köztartozásmentes adatbázisba azoknak a cégeknek célszerű bejelentkezni, amelyek rendszeresen dolgoznak állami megrendeléseknél.A jogszabály szerint ugyanis 200 ezer forint feletti kifizetést csak akkor teljesíthet a megbízó vállalkozás, ha az alvállalkozó bizonyítani tudja: nincs köztartozása. Ezt vagy egy úgynevezett nemleges adóigazolással lehet megoldani – amit minden kifizetés előtt meg kell tenni -, vagy a köztartozásmentes adatbázisba való bejelentkezéssel. Ez először február 10-én lesz elérhető, ezt követőn pedig havonta frissül, így a megbízóknak csak le kell ellenőrizniük az adatbázist a kifizetések előtt.

Az ingatlanértékesítési kalkulátor az ingatlan adás-vétel során ad segítséget a magánszemélyeknek. Itt a leggyakoribb adás-vételi típusokat tünteti fel a rendszer, szám szerint hatot. A szükséges adatokat feltüntetve – szerzés éve, értékesítés éve, értékesítés költsége – a program kiszámolja, mennyi adót kell fizetni az ügylet után.

Az új szolgáltatások közül ki kell emelni a már korábban beharangozott egyszerűsített bevallást is. A korábban igencsak bonyolultra sikerült és emiatt totális érdektelenségbe fulladt adóhatósági adómegállapítás helyett egy egyszerűbb módszerrel próbálja meg az APEH az adózók helyett elkészíteni a személyi jövedelemadó bevallásukat. Hozzá kell tenni, hogy ebben az esetben – akárcsak a korábbi adam esetében – csak a „”vegytiszta”” adózók élhetnek ezzel a lehetőséggel. Vagyis annak, aki egy sor kedvezményt, visszaigénylést, speciális ügyet is el akar intézni, annak továbbra is magának kell megoldania a bevallást. Aki viszont vállalkozik az egyszerűsített bevallásra, annak február 16-áig kell nyilatkoznia erről. Az adóhatóság április 20-áig küldi meg ajánlatát, a bevallást végül az általános, május 20-ai határidőig kell megküldenie.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.