Vége a vagyonvizsgálati dömpingnek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két év alatt 17 ezer vagyongyarapodási vizsgálatot fejezett be az adóhatóság, összesen mintegy 75 milliárd forint adóhiányt állapítva meg. Az idén valószínűleg véget ér a dömpingvizsgálatok ideje, az APEH tudatosabban választ majd alanyokat.

A 2007-es évet jellemző túlbuzgás után tavaly már sokkal kevesebb vagyonosodási vizsgálatot indított az adóhatóság: a 2007-ben lezárult 11 ezer vizsgálat után tavaly már csak hatezer ilyen ügyet fejeztek be a revizorok. Gyurcsány Ferenc 2006 nyarán bejelentett megszorító intézkedésének egyik sarokköve volt, hogy a korábbi ezer-kétezer vagyongyarapodási vizsgálatot tízezer darabra növelje az APEH. A hivatal készségesen teljesítette is ezt a feladatot, bár kétségtelenül gyengébb hatásfokot értek el, mint korábban. Amikor még csak egy-kétezer ilyen ellenőrzést végzett a hivatal, a találati arány bőven hetvenöt százalék felett volt, ez mára jócskán lecsökkent.

Két év alatt összesen 3345-en voltak olyan bátrak (és kellően elszántak), hogy másodfokra vigyék az ügyüket: a fellebbezések közül mintegy 3200-at el is bírált a hatósági főosztály. Az esetek nagyjából felében hagyta helyben az elsőfokú határozatot a másodfok, a többi esetben új eljárást kellett indítani, meg kellett szüntetni vagy meg kellett változtatni (nem az adózó terhére) a határozatot. Vagyis viszonylag jó arányban lehetett enyhíteni az eredetileg megállapított tételeket. Az elutasított fellebbezések közül 1225 került bíróság elé, itt csak 478 per fejeződött be – az esetek kétharmadában helybenhagyta a bíróság a határozatot.

Az idei elképzeléseket egyelőre homály fedi – az ellenőrzési irányelvek csak február közepén lesznek nyilvánosak. Annyi azonban már vélelmezhető, hogy lejárt a dömping jellegű ellenőrzések időszaka. A vizsgálatok nem szűnnek meg, csak az adóhatóság szofisztikáltabban kezeli majd ezt a kérdést. Legalábbis a középtávú stratégia szerint külön szervezeti egységeket hoznak létre a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek, politikusok és „híres emberek” ellenőrzésére. Összességében az elmúlt két év arra mindenképpen jó volt, hogy a közvélemény megtanulta, mivel jár egy-egy vagyonosodási vizsgálat, s az adóhivatal is kellő rutint szerzett a vizsgálatok hatékony lefolytatásához.

Forrás: napi online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.