Szijjártó: Európa termelési központja leszünk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország Európa termelési központja akar lenni, hogy a lehető legerősebb pozícióban legyen a válság után – jelentette ki Szijjártó Péter a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) sajtótájékoztatóján.


A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a HEBC Bizalom és hitelesség című, 15. éves jelentését értékelve kifejtette: e cél elérését szolgálták a kormány gazdaságpolitikai lépései az elmúlt években, ezért hoztak intézkedéseket a költségvetési fegyelem helyreállítására és az államadósság csökkentésére. Emlékeztetett: nagy kihívás volt a foglalkoztatottság emelése, hogy az adózók számát növeljék. Sikerült a dolgozók számát növelni, továbbá rugalmas munka törvénykönyvet kidolgozni – közölte.

Szijjártó Péter elmondta: az oktatási rendszereket is átszervezték, a szakképzést és a felsőoktatást úgy alakították át, hogy azok a munkaerőpiac igényeinek megfeleljenek. További fontos lépésként emelte ki a bürokrácia folyamatos leépítését.

Hangsúlyozta: e lépések eredményeként ma nő a reálbér és a nyugdíjak vásárlóértéke, csökkennek a rezsiköltségek és az államadósság, az államháztartási hiány tartósan három százalék alatt van, mindezt csak kevés ország tudta elérni az Európai Unióban.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Mint mondta, a gazdaságpolitika alakításakor óvatosan és körültekintően kell értékelni a minket körülvevő gazdasági környezetet, hogy ne szülessenek rossz döntések. Nem helyes például világgazdasági válságról beszélni, hiszen az ázsiai országokban, ahol továbbra is jó a gazdaság növekedési üteme, nincs válság – mondta.

Szijjártó Péter kiemelte: ezért is fontos a keleti nyitás stratégiája. Magyarország nyitott gazdaság, így exportja döntően befolyásolja a gazdaság teljesítményét, de ha az export nagy része egy irányba megy, az korrekcióra szorul – magyarázta. Kifejtette: a magyar export 76 százaléka az EU felé irányul, ezért ha az EU kihívásokkal küzd, az hatással van Magyarországra is. A cél az, hogy 2018-ra az export egyharmada Európán kívülre irányuljon.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Magyarországon a legnagyobb befektető Németország, 2010 és 2013 között a német vállalatok 15 ezer új munkahelyet hoztak létre. Az amerikai cégek pedig 12 ezret, vagyis a magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténet – fogalmazott.

A Magyar Európai Üzleti Tanács az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) magyarországi üzleti tanácsa. Az ERT tagvállalatainak összesített forgalma meghaladja az 1300 milliárd eurót, és csaknem 6,8 millió munkahelyet biztosítanak Európában. A HEBC tagjai 14 cég magyarországi leányvállalatának vezetői.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.