Jobban élünk, mint egy éve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elsősorban az alacsony infláció miatt nőtt május végéig 2,2 százalékkal a bérek vásárlóereje.


A nemzetgazdaságban – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési
intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – a bruttó átlagkeresetek 3,3, a nettó
átlagkeresetek 4,6 százalékkal nőttek az év első öt hónapjában, éves összevetésben – közölte honlapján a KSH.

Az ekkor teljes munkaidőben dolgozók átlagos bruttó keresete 227 800 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 239 500, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás
keretében – foglalkoztatottak 216 000 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 78 100 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó
kereset 149 200 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 103 600, a szellemi foglalkozásúaké 196 800) forint volt – olvasható a statisztikusok közleményében.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Az év első öt hónapjában az infláció átlagos mértéke 2,4 százalékos volt, így a reálbérek májusig 2,2 százalékkal nőttek – írja gyorselemzésében Oszlay András, a Takarékbank osztályvezetője.

Miután a beígért további rezsicsökkentések és a továbbra is visszafogott keresleti nyomás miatt az infláció alacsony marad, még a jelenlegihez képest nem gyorsuló bérdinamika mellett is fennmaradhat az év átlagában a 2 százalékos reálbér-növekedés – véli a pénzintézet elemzési osztályvezetője.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót – közölte a szervezet hétfőn.

2024. május 27.

Feladtunk egy hirdetést a Facebook Marketplace-en. Aki nem figyel, annak az összes pénzét leemelhetik

Hogy önnek már ne kelljen: feltettünk egy hirdetést, és hagytuk magunkat, bedőltünk az AirPodsunkért szinte azonnal bejelentkező csalónak a Facebook Marketplace-en. Majdnem teljesen végigvittük azt, amit tőlünk kért, és kijelenthető: mára egészen profik lettek a csalások. Ugyanakkor, ha figyel néhány intő jelre, kibabrálhat a pénzére utazó kiberbűnözőkkel. – a HVG cikke.

2024. május 27.

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.