Szilveszterig tart ki az erős forint?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Londoni elemzők szerint jövőre gyengébb lesz a forint, s alacsonyabb a kamat.


A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató – elemzői Londonban ismertetett devizapiaci előrejelzésükben azonban azt valószínűsítették, hogy a következő időszakban a magyar gazdasági növekedés negatív meglepetéseket okoz, tekintettel egyebek mellett arra, hogy az európai uniós fejlesztési források felhasználási üteme túljut csúcspontján. 

A döntő tényező azonban az infláció, amely a Commerzbank elemzői szerint valószínűleg még mélyebbre süllyed a negatív tartományban, és a maginfláció is lefelé tart. 

A ház azzal számol, hogy ebben a környezetben az MNB 2015 első felében 1,70 százalékra csökkenti alapkamatát.

Intervenció?

A cég szakértői szerint ez, valamint az erős forint elleni esetleges intervenció jövőre valószínűleg a forint árfolyamgyengüléséhez vezet. A Commerzbank elemzői 2015 első felének végére 315 forint/euró körüli árfolyamot várnak.

Az MNB monetáris enyhítési ciklusának jövő évi újrakezdését és a forint várható valamelyes gyengülését egyaránt jósolják más nagy londoni házak is.

A City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői közölték, hogy a ház „más véleményen van”, mint az MNB monetáris tanácsa, amelynek alapállása hosszú távú kamattartásra utal. A Barclays elemzői azt valószínűsítették, hogy a magyarországi inflációs környezet és a romló euróövezeti kilátások végül ráveszik az MNB-t a kamatcsökkentési ciklus újraindítására.

A ház új táblázatos előrejelzéséből kitűnik, hogy a cég már 2015 első negyedévében újabb MNB-kamatcsökkentést vár, és azzal számol, hogy a jövő év második negyedében 1,50 százalékra süllyed a magyar jegybanki alapkamat.

Ha a magyar jegybank a következő inflációs jelentésekben a gyenge adatok miatt lefelé korrigálja 2015-re és 2016-ra szóló prognózisait, az megteremtené a lehetőséget a további kamatcsökkentésekhez – vélekedtek a Barclays közgazdászai.

Év végéig érdekeltek az erős forintban 

Ugyanerre a következtetésre jutottak a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői. Legutóbbi értékelésükben azt valószínűsítették, hogy az MNB a decemberben esedékes inflációs jelentésben meredeken 3 százalék alá módosítja 2015-re adott inflációs előrejelzését.

Ha a 2016-ra szóló MNB-prognózis is a jegybank 3 százalékos célja alatt lesz, akkor „visszakerülhet a monetáris tanács napirendjére” a kamatcsökkentés – vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.

A ház szerint ugyanakkor az idei kamatcsökkentési mozgástérnek határt szab az a gazdaságpolitikai döntéshozói szándék, hogy a forint az év végéig erős maradjon.

A forintárfolyam várható rövid távú pályájáról összeállított külön elemzésükben a JP Morgan közgazdászai úgy vélekedtek: az idén még az a magyar gazdaságpolitikai döntéshozók érdeke, hogy a forint ne gyengüljön a 308 forint/eurós árfolyam fölé, mivel e szint alatt tartható a közadósság-dinamika olyan pályán, amely biztosítja, hogy az államadósság-ráta 2014 végén ne legyen magasabb a tavalyi év végén mértnél. Ezzel Magyarország elkerülheti az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárásának újraindítását is.

A JP Morgan londoni elemzőinek véleménye szerint ennek érdekében a magyar hatóságok valószínűleg akár intervencióra is készen állnának, ha a forint december 31. előtt a 308 forint/eurós szint fölé gyengülne.

Társadalombiztosítás, járulékfizetés és családtámogatási szabályok

Előadók:

Farkasné Gondos Krisztina osztályvezető, OEP
Matlné Kisari Erika vezető tanácsos, NAV
Orbán Zsófia főosztályvezető-helyettes, Magyar Államkincstár

Időpont: 2014. december 16.

Részletes tematika és jelentkezés >>

A jövő év elején azonban a magyar pénzügyi vezetés több okból is már inkább a mérsékelt forintgyengülést pártolhatja. Egyrészt 2015 első negyedében már nem áll fenn az a kényszer, hogy a közadósság-dinamikával kapcsolatos aggályok miatt erősen kell tartani a forintot, másrészt – mivel a devizaalapú hitelek forintosításának árfolyamát 309 forint/eurón jelölték ki – a politikára nyomás nehezedhet annak érdekében, hogy a forint az átváltás idején ne legyen ennél erősebb – vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői. 

A ház szerint ugyanis a kormány nyilván azt szeretné majd demonstrálni az érintett háztartásoknak, hogy devizaalapú hiteleiket az éppen akkor esedékes piaci rátánál vonzóbb árfolyamon konvertálhatják.

A JP Morgan londoni közgazdászai mindezek alapján 315 forint/euró körüli szinten stabilizálódó forintárfolyammal számolnak 2015 első negyedében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

EY: Világszerte tartanak az emberek az energiaárak emelkedésétől

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre – mutat rá az EY 21 piacon, többek között Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban, összesen közel 100 000 lakossági energiafogyasztó bevonásával készült kutatása. A megkérdezettek döntő többsége már egy 10 százalékos áramáremelést sem tudna kifizetni.

2024. február 28.

Megoszlik a felsővezetők véleménye a mesterséges intelligenciáról

Február elején hozta nyilvánosságra a Randstad a „HR Trends 2024” kutatás első részleteit. A több mint 350, különböző iparágakban működő hazai vállalat felsővezetőinek megkérdezésével zajlott kutatásból kinyert adatok révén többek között betekintést nyerhettünk a vállalati szektor üzleti kilátásaiba, HR kihívásaikba, létszámbővítési, béremelési és otthoni munkavégzéssel kapcsolatos terveikbe, információt kaphattunk az általuk nyújtott juttatásokról. Ezeken felül […]