Szinte megállt az árnövekedés az ingatlanpiacon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevesebb új lakás épül Budapesten és a tervezettek száma is érezhetően csökkent, de ennek ellenére sem állt le az ingatlanpiac. Az Otthon Centrum kimutatása szerint 2023 első negyedévében a fejlesztők már elkezdték hirdetni a korábban előkészített projektjeiket. A kereslet visszaesése miatt azonban a négyzetméterárak emelkedése lelassult, ám a fővárosi kerületek között még soha nem volt ekkora az árkülönbség.

Az Otthon Centrum felmérése szerint az idei év első negyedévében 329 új lakás beruházás indult elBudapesten, melyekben 26,4 ezer lakás épül. A projektek száma 4,9 százalékkal, a lakások száma pedig 5,4 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben. A lakásállomány 29 százaléka, 7,6 ezer lakás tervezett, ami arányaiban 2,7 százalékkal, nominálisan pedig 1100 lakással jelent kevesebbet az
előző negyedévhez képest.

Ebben a negyedévben 17 új projekt és nagyjából 650 lakás jelent meg az online felületeken, ami 2022 negyedik negyedévéhez képest megközelítőleg ötven százalékkal kevesebb projekt- és lakásszámot jelent. „Bár jelentősen kevesebb új lakás jelent meg ebben a negyedévben a piacon, és a tervezett lakások száma is jelentősen csökkent, ennek ellenére a teljes lakásállományt vizsgálva mégis jóval mérsékeltebb a visszaesés. Ez pedig arról árulkodik, hogy a fejlesztők nem tétlenkednek, elkezdték a már korábban előkészített projektek hirdetését, míg az újak indításával kivárnak” – összegezte a fővárosi ingatlanpiac legfrissebb folyamatait Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy a legújabb felmérés szerint a projektekben kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,571 millió forint, ami előző
negyedéves felméréshez képest mindössze 1,1 százalékkal magasabb ár. Ez azért figyelemre méltó, mert éves viszonylatban elsősorban a tavalyi extrém áremelkedés folytán 17 százalékos árnövekedést produkált a piac 2022 I. negyedévéhez képest.

A kerületek között jelenleg 942 ezer és 3 081 000 forint között váltakozik az átlagos kínálati négyzetméterár. „Nagyon szétnyílt az olló, a főváros egyes részei között soha nem volt ilyen mértékű az árkülönbség” – állapította meg a szakember. A legdrágább kerületek sorrendje kismértékben változott a kínálati négyzetméterárak listáján: az V. kerület vezet 3,081 milliós átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. kerület 2,93 milliós fajlagos árral követ. Dobogós még a XII. kerület, négyzetméterenkénti 2,91 milliós árral. A negyedik helyen az I. kerület áll, átlagosan 2,61 milliós négyzetméterárral. A többi kerület ettől az árszinttől jócskán elmarad. A sorban következő VI. kerületben 1,84 millió forint a jelenlegi fajlagos ár.

A többi budai és belvárosi kerületben 1,5 millió forint felett alakult az átlagos négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben 1 millió forint körüli négyzetméterárak jellemzőek. A legolcsóbb városrész -a felmérések során először- a XV. kerület lett 942 ezer forintos átlagértékkel, aminél nem sokkal drágább a XXIII. kerület 960 ezer forinttal. A többi kerületben a lakások kínálati
négyzetméterára meghaladta az egymillió forintot.

A legtöbb beruházás és lakás a XIII. kerületben épül, amely évek óta stabilan tartja magát az első helyen: az angyalföldi 62 projekt és 7,7 ezer épülő és tervezett lakás a kerületek között kiemelkedő, ám az előző felméréshez viszonyítva ez is kevesebb lakást és projektet jelent. A városrész eddigi legnagyobb kihívója a budai oldalon a XI. kerület volt és ez most sem változott: a 40 projekt és az épülő 5600 lakás
egyaránt a második a kerületek rangsorában. A legkevesebb lakás az V. kerületben épül, ahol mindössze egy projektben kínáltak ingatlanokat, míg az I. és XVI. kerületben két-két projekt van folyamatban.

Forrás: Ingatlan Centrum sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

JóAutók.hu: 13 százalékkal nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.