Tartanak a zöldátállástól és a munkaerőhiánytól a magyar vállalatok


Kihívást jelent megfelelni a fenntarthatósági szempontoknak a hazai cégek szerint. Egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító fizetési szokásokról szóló, éves elemzésében. A hazai cégek visszafogják a beruházásaikat és késve fizetik a rezsiszámláikat is, mert maguk sem jutnak határidőre a pénzükhöz a vállalatközi (B2B) kereskedelemben. A felmérés szerint minden második hitelezett számlát késve, jellemzően 90 nappal a határidő lejárta után fizetnek a magyar vevők. A cégek fele tart a csődök számának növekedésétől. A felmérés 211 cég megkérdezésével készült.

Mumus a fenntarthatóság és a munkaerő kérdése

A felmérés válaszadói számára a legnagyobb kihívást az idén az jelenti, hogy fenntartható legyen a tevékenységük, és meg tudjanak felelni a környezetvédelmi szabályoknak. A magyar vállatok 35 százaléka szerint már érinti a napi működésüket a zöldátállás és a környezetvédelmi megfelelőség kérdése, míg 42 százalék úgy látja, hogy ez majd hosszútávon lesz lényeges szempont.

A tanulmány szerint a vállalatokat aggodalommal tölti el hosszútávon a munkaerő kérdése is. A cégek 32 százaléka szerint nem csak a megfelelő képzettségű munkatársak megtalálása jelent nehézséget, de a megtartásuk is. A válaszadók gondnak tartják az óriási tudáskülönbséget is, amely szerintük a munkavállalókat jellemzi.

Elavuló berendezések és eszközök

Az éves elemzésből kiderült az is, hogy a cégek közel egyharmadát aggasztja a technológiai fejlődés üteme. A vállalatok aggodalma részben azzal függ össze, hogy az elavult berendezésekkel gyengébb termelékenység és drágább üzemeltetés jár együtt. Másrészt költséges beruházást jelent az elavult eszközök cseréje.

Elhalasztják a beruházásaikat a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalatok

Az Atradius hitelbiztosító éves felmérése szerint a cégek 14 százaléka arról számolt be, hogy nehezebben jut hozzá a számlái ellenértékéhez, mint tavaly. Az idén 51 százalék a késve fizetések aránya a gazdaságban, míg a bedőlt hiteleké 7 százalék.

Az ágazatok közül főleg a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban volt jellemző, hogy késve fizettek a vevők. Ezt az érintett vállalatok a beszállítói lánc akadályaival magyarázták. Ennek nyomán a cégek 28 százaléka elhalasztotta a tervezett beruházásaikat, pl. az épületek korszerűsítését, vagy az üzemek bővítését.

A vállalatok 24 százaléka, főleg a fuvarozási és szállítmányozási iparágakban késve fizette ki a rezsiszámlákat, de akár a dolgozók béreit is. A cégek 17 százaléka pedig a beszállítói kifizetéseket lassította le. – Két éve még az ügyletek 46 százaléka történt hitelre, ez ma már 44 százalékra módosult.

A magas adóterhelés és a kiszámíthatatlanság negatívan hat a vállalati és lakossági várakozásokra.

Pozitív hatású ugyanakkor az export alakulása, illetve az energiaárak jelentős mérséklődése. A hazai gazdaság fejlődési ütemén sokat segíthet, ha csökkennek a hitelkamatok, és beérkeznek a külföldi, főleg Európai Uniós források – mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

Nehézségek a cashflowban

A vállalatok rövidtávú megoldásokkal is igyekeztek javítani a cashflow helyzeten. A felmérés szerint a számlák diszkontálása, leszámítolása általános volt a hazai gazdaságban 2024-ben.

A legszigorúbb határidőt a szállítmányozási iparágban adták a szállítók (30 nap), és ebben a szektorban volt a legkisebb a nyitottság a hitelezésre is (34 százalék).

A magyar vállalatok nem bizakodók a jövedelmezőséget tekintve. Csak 31 százalék számít arra, hogy jövőre nő a profitja. A cégek fele tart a csődök számának növekedésétől.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 13.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt

Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.