Tízből kilenc balatoni munkáltató sáros


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 270 ellenőrzött munkáltatóból 241-nél tapasztaltak szabálytalanságot, ezt állapította meg az OMMF Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége a Balaton környékén végzett nyári ellenőrzések során – közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hétfőn.

A szabálytalanságok 578 személyt érintettek az ellenőrzött 747 munkavállalóból.

Balatonberény és Balatonszabadi között elsősorban a vendéglátást, a kereskedelmet, a szolgáltatásokat ellenőrizték a felügyelők, de vizsgálták a helyzetet az építőipari, mezőgazdasági, feldolgozóipari munkahelyeken és a vagyonvédelmi cégeknél is.

Jellemző volt a fekete foglalkoztatás – ez a szabálytalanság 102 munkáltatónál 251 munkavállalót érintett -, a munkaidő valamint a pihenőidő szabályainak megsértése, továbbá a munkabérre, bérpótlékra vonatkozó szabályok megszegése, illetve az alkalmi munkavállalói könyv hiányos kitöltése, kezelése és a munkaidő-nyilvántartás hiánya.

Az OMMF közlése szerint 161 esetben munkaügyi bírság kiszabása várható, 47 esetben éltek a felügyelők a kötelezés lehetőségével, illetve 34 alkalommal figyelemfelhívással.

A felügyelők azt tapasztalták, hogy általában együttműködtek a munkáltatók, azonban két-három esetben atrocitásokkal, a munkájukat nehezítő rendkívüli eseménnyel is szembe kellett nézniük.

Az OMMF értékelése szerint a balatoni munkaügyi ellenőrzések eredményei is alátámasztják, hogy a gazdasági válság hatásai nem csupán a munkahelyek számának csökkenésében, hanem a munkakörülmények romlásában, a munkavállalók garanciális jogainak egyre gyakoribb megsértésében is tetten érhetőek.

A gazdasági válság hatásaként értékelhető az a regionális összefüggés is, miszerint azokban a térségekben, ahol nőtt a regisztrált álláskeresők száma, ott nőtt a szabálytalanságokban érintett munkavállalók száma is. Az Észak-magyarországi Régióban 2009 első félévében 16 százalékkal nőtt a regisztrált álláskeresők, és 41 százalékkal a fekete foglalkoztatáson ért munkavállalók száma 2008 hasonló időszakához képest – közölte az OMMF.

Forrás: Menedzsmentfórum


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

A GVH hat magyar véleményvezérrel és számos hirdető céggel szemben indított eljárásokat

Az influenszereket követő fogyasztók és a tiszta piaci verseny elősegítése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásokat indított hat magyar influenszerrel, számos hirdető céggel, közreműködő reklámügynökséggel szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság kedden.

2024. május 21.

Az üres iroda fenntartása a legdrágább

Az elmúlt időszakban jelentősen átalakultak az irodahasználati szokások, ráadásul belépett a munkaerőpiacra a Z-generáció, amelynek tagjai nagyobb szabadságot, rugalmasságot várnak el az őket foglalkoztató vállalatoktól, valamint az irodákban is élményekre vágynak. Mindez kettős kihívást jelent a megfelelő munkahelyi környezet kialakításával, fenntartásával foglalkozó szakembereknek és a HR-eseknek. Új megközelítésre van szükség, hogy a dolgozók ne kényszerként éljék meg a bejárást, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák az irodai munkában.