Az egy millió minimálbéres országa vagyunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly több mint egy millióan minimálbér, vagy az alatti jövedelemről adtak számot, míg az évi hat millió forint felett keresők 162 ezren voltak – derült ki az APEH jelentéséből a 2008-as év bevallásairól. A legnagyobb munkaviszonyból származó jövedelem elérte a 3,4 milliárd forintot. A magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is több jövedelmet vallottak be 2008-ban, mint az azt megelőző évben.

A magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is több jövedelmet vallottak be 2008-ban, mint az azt megelőző évben. Szikora János, az APEH elnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról számolt be: a magánszemélyek összevont jövedelme csaknem 8535 milliárd forint volt, a legnagyobb munkaviszonyból származó jövedelem pedig elérte a 3,4 milliárd forintot. A legnagyobb forrásadós jövedelmet szerző adózó 5,7 milliárd forintot vallott be, ami duplája a 2007-es top-értéknek.

A 2007-es adatokhoz képest 62 ezerrel többen, 4562 ezer magánszemély küldte el adóbevallását 2008-ban – mondta Szikora János. Az új lehetőségként megjelenő egyszerűsített adózás népszerű volt az adózók körében, az összes érintett 6 százaléka választotta ezt a lehetőséget. Ezzel párhuzamosan csökkent az önbevallók és a munkáltatón keresztül elszámolók száma.

Egyre többen kedvezményezettek

Az összevont jövedelmek bevallásának értéke 7,1 százalékkal növekedett, vagyis az adóalanyok 8535 milliárd forintot vallottak be. A növekedés egy része a munkaviszonyból származó bértömegből és az adóterhet nem viselő járandóságokból származik. A bérjövedelem egy főre jutó átlaga egyébként csaknem havi 156 ezer forint volt. Adókötelezettséget csökkentő tételeket 506,1 milliárd forint értékben számoltak el, ami 46,6 milliárd forinttal haladja meg az előző évit. 758 ezer főre, vagyis 222 ezer fővel csökkent viszont azoknak a száma, akik nem éltek egyetlen kedvezmény igénybe vételével sem.

A legtöbb adózó minimálbér és 1,5 millió forint közötti éves jövedelemről számolt be, de csaknem ennyien vannak a 1,5 millió és három millió forint közötti éves jövedelmet vallók is. Minimálbér, vagy az alatti jövedelemről 1098 ezren adtak számot, míg az évi hat millió forint felett keresők 162 ezren voltak.

Az elnök arról is beszélt: az APEH 2008-ban is közzétette a top-jövedelmeket is. Eszerint a legnagyobb összevont jövedelem 3,4 milliárd forint volt, ami duplája a 2007-es legmagasabbnak. Ez az összeg egyébként teljes egészében munkaviszonyból származó bérjövedelem volt. A legnagyobb forrásadós jövedelem is kétszerese volt az egy évvel korábbinál, az itt bevallott 5,7 milliárd forint pedig árfolyamnyereségből keletkezett. Az összes összevont jövedelem 35 százaléka Budapesten és Pest megyében keletkezett, a többi megye részesedése mindenhol 6 százalék alatti.

Szikora János az egyéni vállalkozók 2008. évi adózásának főbb jellemzőit is ismertette. Szinte ugyanannyi bevallás, vagyis 289,9 ezer darab érkezett, mint 2007-ben. A feldolgozott bevallások 91 százalékát a tételes költségelszámolók, 9 százalékát pedig az átalányadózók adják. Előbbiek 2107 milliárd forint összegű árbevételről számoltak be, ami 4,9 százalékkal haladja meg az egy évvel azelőttit. Az egy főre vetített árbevétel csaknem 8 millió forint volt.

Vállalkozások: a legtöbb mikro méretű

A realizált bevételek sávos bontásából kiderül: az egyéni vállalkozók csaknem háromnegyede 5 millió forint, vagy az alatti bevételi sávban helyezkedett el. A 25 millió forinton felüli sávból kiemelt TOP-100-ba kerüléshez 600 millió forint feletti árbevételt kellett elérni. Az első helyen egyébként egy élelmiszer, ital, dohány nagykereskedő szerepel, aki 6,4 milliárd forintos bevételi teljesítményről adott számot.

Mogyorósiné Gábor Hajnalka elnökhelyettes azt mondta: a kettős könyvvezetést folytató üzleti vállalkozásokról szóló gyorsjelentésből pedig az derül ki, hogy méret alapján a mikro vállalkozások teszik ki a vállalkozások 89 százalékát. A társas gazdálkodók üzemi, üzleti tevékenységből származó összes bevétele 74256,8 milliárd forint, ami 8,8 százalékkal több, mint az előző évben. Az összes bevétel 94,6 százalékát az értékesítés nettó árbevétele teszi ki. Ennek 73 százalékát, vagyis 51413,4 milliárd forintot a belföldi értékesítés jelenti, 18840,6 milliárd forint pedig exportból származik.

A vállalkozások költségeinek és ráfordításának összege 70784 milliárd forint volt, ami 7,4 százalékos emelkedést jelent. A ráfordítások között a legnagyobb részarányt továbbra is az anyagjellegű ráfordítások teszik ki, a személyi jellegű ráfordítások növekedési üteme azonban lassult.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

2024. június 18.

EY: adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 18.

PwC: a CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan – derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.