Több forráshoz juthatnak a hazai kkv-k 2009-ben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megjelentette a 2009. évi technológiafejlesztést célzó támogatások pályázati kiírásainak tervezeteit, amelyek társadalmi egyeztetése 2009. januárjában zajlik.

A jelenlegi tervezetek alapján megállapítható, hogy a vállalkozások a korábbi évekhez viszonyítva idén több támogatásra pályázhatnak, és kedvezőbb feltételekkel hívhatják le az elnyert támogatásokat, továbbá a támogatással kapcsolatos árbevételi és foglalkoztatási kötelezettségvállalások is könnyebbé válnak”- összegezte a Start Tőkegarancia Zrt.

A 2009. évi pályázatok tervezetei a 2007-2008. során megszokott struktúrát követik, tehát az A jelű pályázatok – amelyek elbírálása folyamatos, automatikus jellegű -, a kisebb összegű fejlesztési beruházások támogatását célozzák, a B jelű komplex vállalkozásfejlesztésre vonatkozó, nagyobb összegű pályázatokon kizárólag KKV-nak minősülő vállalkozások vehetnek részt, a C jelű pályázatok pedig az exportorientált és beszállító-jellegű vállalkozások nagy összegű technológiai fejlesztésére irányulnak.

A 2009. évre vonatkozó pályázati kiírás tervezetek jelentős keretösszeg emelkedést mutatnak mind 2007-hez, mind 2008-hoz viszonyítva és a támogatások igénybevételének feltételei is kedvezőbbé válnak.
Az Európai Unió szabályai lehetőséget biztosítanak arra, hogy Magyarország egyes régióiban a középvállalkozások támogatási intenzitása elérhesse a 60%-ot, míg a mikro- és kisvállalkozások támogatási intenzitása akár 70% is lehet. „Természetesen a feltételek kedvezőbbé válása jó hír a pályázatok iránt érdeklődő vállalkozásoknak, de igazi áttörést a támogatási intenzitás növelésével lehetne elérni.” – véli Szakáll Gábor, a Start Tőkegarancia Zrt. üzletág igazgatója.

„Azt tapasztaljuk, hogy a hazai KKV-k azért nem veszik igénybe a támogatást, mert sok esetben nem jutnak olyan mértékű banki forráshoz, amivel a projekt saját erő szükségletét finanszírozni tudnák. Magasabb támogatási intenzitás esetén kevesebb saját erőre lenne szükség, amelynek biztosítása kisebb terhet jelent a vállalkozások számára.” – tette hozzá Szakáll Gábor.

Forrás: világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.