Többet vásároltunk novemberben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meglódult a kiskereskedelem növekedési üteme tavaly novemberben: a forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt 2012 novemberéhez képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg a kiigazítatlan adat 4,4 százalékos növekedést jelez az előző havi egyformán 2,5 százalékos növekedés után – jelentette az első becslés alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A naptárhatással korrigált előzetes adatok szerint az élelmiszerek értékesítése 4,5, a nem élelmiszer jellegű termékeké 4,8, az üzemanyag eladások 5,0 százalékkal haladták meg tavaly novemberben az egy évvel korábbit. Az októberi adatok rendre 1,2, 3,3, illetve 3,7 százalékos éves növekedést mutattak.

A kereskedelmi forgalom novemberi élénkülésében szerepet játszhatott az egy évvel korábbi alacsony bázis, amikor 4,2 százalékos volt az éves visszaesés a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A forgalom volumene így tavaly novemberben meghaladta a két évvel korábbit, amikor 1,4 százalékkal volt nagyobb a 2010. novemberinél.

ADÓMOZAIK 2014
  • Többet szeretne tudni a 2014-re vonatkozó adó-tb-számviteli változásokról?
  • Kérdései vannak?

Értesüljön az újdonságokról a nemzetgazdasági tárca, a NAV és az OEP szakembereitől, jöjjön el 2014. január 21-22-én kétnapos szakmai konferenciánkra!

Helyszín: Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont, 1097 Budapest Könyves Kálmán Krt.12-14.

Bővebb információk és jelentkezés itt

A kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben tizenkét havi szakadatlan csökkenés után tavaly áprilisban indult növekedésnek és a múlt év első tizenegy hónapjából hétben meghaladta az egy évvel korábbit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben tavaly áprilisban kezdődött növekedés júniusban és szeptemberben megtört ugyan, de július-augusztusban és októberben is egyaránt 1,2 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbival szemben. A nem élelmiszer jellegű termékek eladása májusban indult folyamatos növekedésnek a júniusi kisebb megingástól eltekintve. Az üzemanyag kereslet szintén április óta folyamatosan húzza a kiskereskedelmi forgalom növekedési mutatóját.

A KSH a novemberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó második becslését január 29-én teszi közzé.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.