KSH: tovább nőtt az exporttöbblet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly novemberben 803,5 millió euró volt a külkereskedelmi többlet, 237 millió euróval több az egy évvel korábbinál. Előzetes adatok alapján a kiviteli többlet már az első tizenegy hónapban 6,960 milliárd euró volt a 2012 egész évi 6,655 milliárd euró után – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adataiból.


Novemberben az export 0,8 százalékkal nőtt, az import 2,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbival összevetve. Tavaly január-novemberben az export 1,8, az import 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A szeptemberi 830 millió euró után novemberben másodszor volt 800 milliónál nagyobb az exporttöbblet. Októberben is magas,  759 millió euró volt a külkereskedelmi aktívum.

ADÓMOZAIK 2014
  • Többet szeretne tudni a 2014-re vonatkozó adó-tb-számviteli változásokról?
  • Kérdései vannak?

Értesüljön az újdonságokról a nemzetgazdasági tárca, a NAV és az OEP szakembereitől, jöjjön el 2014. január 21-22-én kétnapos szakmai konferenciánkra!

Helyszín: Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont, 1097 Budapest Könyves Kálmán Krt.12-14.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Tavaly novemberben – az első becslés szerint – a kivitel értéke 7,4 milliárd eurót (2201 milliárd forintot), a behozatalé 6,5 milliárd eurót (1959 milliárd forintot) tett ki.

A novemberi kivitel 78, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.
2013. január–novemberben – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 75,9 milliárd euró (22 521 milliárd forint), a behozatalé 69,0 milliárd euró (20 444 milliárd forint) volt.

A külkereskedelmi mérleg tizenegy havi többlete tavaly 446 millió euróval volt több, mint 2012-ben.
Szerdán az ipari termelés novemberi előzetes adatait ismertetve Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese azt mondta, hogy a járműgyártásban regisztrált dinamikus szeptemberi bővülés október-novemberben kicsit kisebb volt, így az ipari termelés dinamikája is visszaesett kissé. Elemzők szerint a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek és az exportnak is, részben az autópiaci kilátások javulása, részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt.

A KSH a külkereskedelmi termékforgalom 2013. január-novemberre vonatkozó részletes adatait január 31-én teszi közzé. A külkereskedelmi termékforgalom 2013. január-decemberre vonatkozó első becslése február 7-én jelenik meg.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.