Tovább gyengélkedik az ipar


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Februárban 5,4 százalékkal csökkent a termelés. Idén az autógyártás fordíthat a trenden.


Februárban az ipar termelése 5,4 százalékkal csökkent éves összevetésben; a munkanaphatástól megtisztított index 1,1 százalékos visszaesést mutat – közölte honlapján előzetes adatként a KSH. Az év első két hónapjában az ipar kibocsátása 3,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, februárban januárhoz képest a visszaesés 0,3 százalékos.

A februári visszaesést a várakozásoknál jóval nagyobbnak nevezi az Adó Online-hoz eljuttatott értékelésében Suppan Gergely. A Takarékbank senior elemzője ezt egyrészt a szökő- és munkanaphatással, másrészt a járműgyártás várt élénkülésének elmaradásával magyarázza.

Idén az Audi győri üzemének elindulása, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutása, és az élénkülő külföldi kereslet nyomán 3,5 százalékkal nőhet az ipar termelése – írja gyorselemzésben a közgazdász.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin rendezvények – Transzferár szabályozás – 2013.04.18. További részletek itt.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Rangos nemzetközi turisztikai díjakat hozott a kínai újév Magyarországnak

Kínától, az egyik legfontosabb küldőországtól öt jelentős szakmai elismerésben részesült a magyar turisztikai szektor. A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat. Emellett az ország vezető turisztikai médiuma, valamint a legnagyobb szálláshelyfoglaló platformja több kategóriában is a legjobbak közé sorolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országimázsépítő és forgalomösztönző tevékenységét.

2024. február 21.

Új rendelet az élelmiszer-infláció kezelésére

Valószínűleg a legtöbben találkoztunk már olyan helyzettel, amikor megvettük kedvenc csokoládénkat az élelmiszerboltban, majd otthon felbontva meglepődve tapasztaltuk, hogy a csokoládé mérete és súlya csökkent, miközben a csomagolás és az ár változatlan maradt. Ezt a jelenséget angolul shrinkflation-nek, magyarosítva „zsugorflációnak” nevezik, amely nem csak a csokoládénál, hanem bármilyen előre csomagolt terméknél előfordulhat. A jelenség csökkentése, megelőzése, illetve a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében a magyar kormány elfogadta az 1/2024. (I. 9.) Korm. rendeletet, amely 2024. február 1. napján lépett hatályba.