Ugrásszerűen javult a fiatalok elégedettsége az első negyedévben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentősen, az elmúlt évtizedben a legnagyobb mértékben javult a 19-29 év közötti fiatalok elégedettsége az anyagi, pénzügyi, munkaerőpiaci helyzetükkel az idén az első negyedévben az előző negyedévi, rekordalacsony értékhez képest, ám még így is elmarad a pandémia előtti csúcsértéktől – közölte pénteken a K&H Bank.

A K&H ifjúsági index értéke 14 pontra emelkedett az előző év utolsó negyedévi 2 pontról, miután szignifikánsan javult a munka és tanulás, az egészség, az önállóság, az önmegvalósítás és a barátokkal való kapcsolatot mérő alindexekben. A csúcsérték 20 pont volt, amelyet 2019 és 2021 első negyedéveiben ért el a mutató.

A fiatalok 38 százaléka tekinti magát elégedettnek; 44 százalékuk elégedett is, meg nem is; a többiek – a megkérdezettek majdnem ötöde – pedig kisebb-nagyobb mértékben elégedetlennek mondta magát. Többségük azonban derűlátó a jövőt illetően: a fiatalok 67 százaléka – 32 százaléka kisebb, míg 35 százaléka nagyobb mértékben – kedvező változásra számít a saját életében.

Kiemelték: a kutatás kezdetekor, 2013-ban még átlagosan 6 pontos indexérték volt jellemző, a 2014-2016 közötti időszakban 9-10 pont körül ingadozott, majd 2017-ben határozott javulással átlagosan 14 pontot mértek, hasonlóan 2018-hoz.

A K&H ifjúsági index a pandémia időszakában is magas, átlagosan 17 pont volt, amikor a fiatalok körében kifejezetten erős volt az az érzés, hogy ennél csak jobb lehet a helyzet, de 2021 végére már érezhetően romlottak a megkérdezettek benyomásai és várakozásai, 15 pontos átlagot mértek. 2022-ben a tartósan negatív tendencia következtében a negyedik negyedévre 2 pontra esett vissza az index.

A K&H 2012 utolsó negyedévében indította el a 300 ember megkérdezésével zajló, nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, valamint 2016 óta a gazdasági aktivitás szerint a 19-29 éves korosztályt reprezentáló felmérést. A válaszok alapján megszülető részeredményekből képződik egy összesített index, amely -50 és +50 pont közötti skálán helyezkedik el.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.