Ugrásszerűen javult a fiatalok elégedettsége az első negyedévben


Jelentősen, az elmúlt évtizedben a legnagyobb mértékben javult a 19-29 év közötti fiatalok elégedettsége az anyagi, pénzügyi, munkaerőpiaci helyzetükkel az idén az első negyedévben az előző negyedévi, rekordalacsony értékhez képest, ám még így is elmarad a pandémia előtti csúcsértéktől – közölte pénteken a K&H Bank.

A K&H ifjúsági index értéke 14 pontra emelkedett az előző év utolsó negyedévi 2 pontról, miután szignifikánsan javult a munka és tanulás, az egészség, az önállóság, az önmegvalósítás és a barátokkal való kapcsolatot mérő alindexekben. A csúcsérték 20 pont volt, amelyet 2019 és 2021 első negyedéveiben ért el a mutató.

A fiatalok 38 százaléka tekinti magát elégedettnek; 44 százalékuk elégedett is, meg nem is; a többiek – a megkérdezettek majdnem ötöde – pedig kisebb-nagyobb mértékben elégedetlennek mondta magát. Többségük azonban derűlátó a jövőt illetően: a fiatalok 67 százaléka – 32 százaléka kisebb, míg 35 százaléka nagyobb mértékben – kedvező változásra számít a saját életében.

Kiemelték: a kutatás kezdetekor, 2013-ban még átlagosan 6 pontos indexérték volt jellemző, a 2014-2016 közötti időszakban 9-10 pont körül ingadozott, majd 2017-ben határozott javulással átlagosan 14 pontot mértek, hasonlóan 2018-hoz.

A K&H ifjúsági index a pandémia időszakában is magas, átlagosan 17 pont volt, amikor a fiatalok körében kifejezetten erős volt az az érzés, hogy ennél csak jobb lehet a helyzet, de 2021 végére már érezhetően romlottak a megkérdezettek benyomásai és várakozásai, 15 pontos átlagot mértek. 2022-ben a tartósan negatív tendencia következtében a negyedik negyedévre 2 pontra esett vissza az index.

A K&H 2012 utolsó negyedévében indította el a 300 ember megkérdezésével zajló, nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, valamint 2016 óta a gazdasági aktivitás szerint a 19-29 éves korosztályt reprezentáló felmérést. A válaszok alapján megszülető részeredményekből képződik egy összesített index, amely -50 és +50 pont közötti skálán helyezkedik el.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

Emlékérmét bocsátott ki az MNB Neumann János tiszteletére

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki kedden, tisztelegve a világhírű magyar matematikus előtt – tájékoztatott az MNB kedden

2023. június 6.

Értékké válik a személyes adat a vásárlók számára

Az online megoldások térnyerése tudatosabbá tette a vásárlókat, akik ma már legszívesebben csak akkor adnák meg a személyes adataikat, ha valódi kedvezményeket kapnak cserébe – derül ki az EY 21.000 fogyasztó körében végzett nemzetközi felméréséből.