Új források a kkv-nak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. április 9.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) szerint az Új Magyarország Kockázati Tőke Program indulása kedvezően fog hatni a gazdasági növekedésre, mert újabb fejlesztési forrásokat nyit meg a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozására, ráadásul nem hitelt, hanem saját tőkét juttat.

Az Új Magyarország Kockázati Tőke Programban mintegy 35 milliárd forint európai uniós és hazai forrás áll a kis- és középvállalkozások rendelkezésére, amelyhez a vállalkozások kockázati tőkealap kezelő társaságokon keresztül juthatnak hozzá. A Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. alapkezelők kiválasztására kiírt pályázatára április 6-áig lehetett jelentkezni.

Oláh László, a HVCA elnöke háttérbeszélgetésen kifejtette: a program jelentősége abban is áll, hogy a vállalkozásoknak nem hitelt, hanem saját tőkét, részvényesi tulajdonosi forrást juttat. A magyar kisvállalkozások számottevő része még az államilag támogatott banki hitelhez sem tud hozzájutni, mert alultőkésítettségükből adódóan nincs meg a szükséges önerő. Ezen a helyzeten változtathat az európai uniós források felhasználásával induló kockázati tőkeprogram.

A mintegy 30, Magyarországon aktív befektetői csoportot, további 30 szervezetet és 10 magánszemélyt tömörítő egyesület elnöke szerint a kockázati tőke program erősíteni fogja a vállalkozások, az ország versenyképességét.

A verseny már az alapkezelők kiválasztásánál is érvényesül – jegyezte meg Oláh László, aki szerint a piac dönti el hosszú távon, hogy mi bizonyul jó befektetésnek.
A szövetség elnöke fontosnak nevezte, hogy sikeres legyen az Új Magyarország Kockázati Tőke Program, hiszen az Európai Unió Jeremie-programjában megvalósuló magyarországi projekt az elsők között indul el, és az itt szerzett tapasztalat befolyásolhatja az unió döntéshozóit a program folytatásáról.

A szakmai egyesület vezetője úgy értékelte, hogy azok az alapkezelők lesznek sikeresek a programban, amelyek tapasztalattal rendelkeznek a magyar piacon, több sikeres befektetés van a hátuk mögött. A sikerhez meg kell találni azokat a hazai innovatív, fejlődésre képes kisvállalkozásokat, amelyekbe érdemes tőkét invesztálni.

A programot reálisan a befektetést követően 3-6 év múlva lehet értékelni, és ha sikeres lesz, akkor további évtizedekre jelent kockázati tőkebefektetési lehetőséget a magyar innovatív kisvállalkozások számára – mondta Oláh László.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek:


Kevesebb lesz idén az alma
2019. augusztus 16.

Erős keresletre számítanak a magyar almatermelők, mivel az idei termés a 600-650 ezer tonnát kitevő többéves átlagmennyiségtől várhatóan gyengébb, mintegy 450-500 ezer tonna lehet majd - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

PwC: Tajvan húz hasznot a kínai-amerikai kereskedelmi háborúból
2019. augusztus 16.

Mennyivel csökkent az Egyesült Államokba érkező kínai import és mely gazdaságoknak teremt ez lehetőséget? Melyik ázsiai gazdaság lesz egyre versenyképesebb Kínához képest, és milyen hatással van a vámok emelkedése az árukereskedelemre és a feldolgozóiparra?

Új funkcióval bővült az MNB hitelkalkulátora
2019. augusztus 16.

Új funkcióval bővült a Magyar Nemzeti Bank hitelkalkulátor alkalmazása, a program segítségével mostantól kiszámítható, hogy a tervezett hitel feltételei a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató mellett megfelelnek-e a hitelfedezeti mutató (hfm) feltételeinek. 

Tovább csökkent a benzin ára
2019. augusztus 16.

A szerdai 9 forintos csökkentés után pénteken további 3 forinttal apadt a benzin nagykereskedelmi ára, így a benzin átlagára így 376 forintra mérséklődött.