Új piacok után kutatnak a kkv-k


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy erőfeszítéseket tesz az új piacok felderítésére a Napi Gazdaság által megkérdezett kis- vagy középvállalkozások többsége, amelyek általában arra is hajlandóak, hogy rugalmasan profilt váltsanak.

A közép- és nyugat-dunántúli kereskedelmi és iparkamaráktól kapott információk szerint az elmúlt néhány hónapban közel duplájára nőtt azoknak a cégeknek a száma, amelyek piackutatásban kértek segítséget, de erről számolnak be több önkormányzatnál is. Bármit megadnának annak, aki megrendelést hoz – fogalmazott az egyik cégvezető; különösen sokan várják a dél-dunántúli térségben, hogy valaki „”bekopogjon az üzletbe”” és megrendeljen valamit. Még mindig kevés emellett az olyan program – erről számolnak be a regionális fejlesztési tanácsok is -, amelyhez uniós vagy központi támogatás kapcsolható.

Az elsősorban autóipari alkatrészek gyártásával foglalkozó Wagner Kft. gazdasági igazgatója, Zóka Géza közölte: egyáltalán nem tudni, mikor, miből, mennyit kell gyártani. Augusztus közepétől mostanáig a hét végén is hajráztak, mert az egyik legnagyobb megrendelőjük a szokásos mennyiség háromszorosát kérte, szeptember közepéig alig van munkájuk, aztán ismét „”csúcs”” jöhet. Soha nem volt még ennyire hektikus a rendelés, s ezt nagyon nehéz követni munkaszervezéssel és létszámgazdálkodással. A vállalkozások terheit tovább csökkentő intézkedésekre volna szükség ahhoz, hogy több munkához jussanak – tette hozzá Zóka. Addig is, bár nincsenek rózsás anyagi helyzetben, idén minden korábbinál nagyobb összeget költenek piackutatásra.

A német Weyhausen GmbH tulajdonában lévő Kapos Atlas Gépgyár Kft.-nél is gőzerővel dolgoznak azon, hogy újabb megrendelésekhez jussanak – mondta el Gombos Attila ügyvezető igazgató. A főleg önjáró építőipari gépeket gyártó társaság jelenleg svájci, amerikai és finn megrendelőkkel tárgyal; a vevők körében is érezhető, hogy a jövőt illetően bizonytalanok, de valami talán megindult. A tavaly mintegy 4 milliárd forintos nettó árbevételt elérő Kapos Atlas rendelésállománya az idén drasztikusan csökkent, várhatóan csak 2,5-3 milliárd forint körül alakul majd, így a cég közel százfős leépítésre kényszerült.

Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában próbál új termékekkel új piacokat szerezni a szintén autóipari alkatrészek előállításával foglalkozó Delta Kft. Sárközi László kereskedelmi igazgató szerint azonban nemcsak a piackutatásra kevés a pénzük, hanem arra is, hogy egy-egy új termék gyártási programját előkészítsék. Saját forrásuk alig van, a hitelek nagyon megdrágultak, ezért már csak a pályázati forrásokban bíznak. Sárközi ugyanakkor hozzátette: hosszú évek után a közelmúltban ismét találkoztak olyan megrendelővel, aki lát fantáziát a magyarországi gyártásban.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót – közölte a szervezet hétfőn.

2024. május 27.

Feladtunk egy hirdetést a Facebook Marketplace-en. Aki nem figyel, annak az összes pénzét leemelhetik

Hogy önnek már ne kelljen: feltettünk egy hirdetést, és hagytuk magunkat, bedőltünk az AirPodsunkért szinte azonnal bejelentkező csalónak a Facebook Marketplace-en. Majdnem teljesen végigvittük azt, amit tőlünk kért, és kijelenthető: mára egészen profik lettek a csalások. Ugyanakkor, ha figyel néhány intő jelre, kibabrálhat a pénzére utazó kiberbűnözőkkel. – a HVG cikke.

2024. május 27.

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.